Hmm nak bercerita lagi... lah boring dah ker baca tulisan merapu raban daku nie??hehe...
ala nie nak citer pasal Char Kuew Teow..selalu lah jugak daku wat... tp selalu jarang sekali bubuh kerang sebab daku tak berapa minat kerang nie..cuma bubuh udang jerk...
tp dalam last week teringin pulak nk letak kerang ada laa beli seringgit.. pastu guna pun separuh jer...
masa siang kerang tue daku jumpe banyak betui CIKA.. klu makan nie sure sakit perut tahap GABAN laaa...aduhai nasib baik masak sendiri..klu makan beli punya lum tentu diorang check satu persatu kat kerang nie ada Cika ke idakk... Mak ku selalu pesan Bahaya nya klu termakan Cika..setahu ku dalam makanan ada 3 tempat yg Cika nie ada.. di dalam kerang, buah nangka dan satu lagi memang daku tak tahu lah pulak..kena tanya balik kat mereka2 yg lebih berpengalaman....
Nie laa rupa Cika dalam kerang yang daku perisikan...
nie masa letak atas bahu dapur..
nie letak atas penutup bekas makanan
nampak??? isshh...semua nie dalam kerang tue tau..so berhati2 makan kerang...nanti sakit perut siapa yang susah????
nie laa pulak bentuk Char KUEW TIOW ku yg sudah siap di masak..kali nie wat kuah lebih sikit dan kurang telur sebab nak diet kurangkan kolesterol...dan memang niat hati ku nk makan berkuah2 sikit kali nie..
Itulah dia...demi menjaga kesihatan, memang daku jarang sekali order char Kuew Tiow Kerang nie di kedai...memang tak pernah mintak pun... lagipun makan kerang nie kata orang tambah darah... jadi untuk ku yg dah cukup darah nie tak sesuai laa yaa..
hehe... jangan sedut darah ku udah plak (PERINGATAN PADA NYAMUK AEDES, CHIKUKUNYA, DAN SEWAKTU DENGANNYA) hehe..macam nyamuk pandai baca blog erkk..hehe.. dah merapu lalut sakan dah daku nie..baik lah daku lo dulu..walau bagaimanapun terima kasih lah sebab sudi membaca blog ku yg tak seberapa nie...
Adios,
DEQLIS
No comments:
Post a Comment