Perkakas biasa yang kita temui ketika makan di luat terutama di restoran ternama atau eksklusif . Bagi yang tidak biasa mesti rasa binggung..Adakah pisau dipegang di tangan kiri atau kanan ??
Jangan terkompius …kedua-dua belah pun betul (tp kalau dua-dua belah tu pisau..mmg la salah.).
Kalau mengikut cara Amerika , tangan kanan memegang pisau untuk memotong dan tangan kiri memegang garfu untuk menyuap makanan.
Kalau ikut tempat lain pula adalah sebaliknya. tangan kiri untuk memotong dan kanan untuk menyuap.
Sebenarnya tangan mana yang memegang tidaklah perlu anda risau..yang penting makanan dipotong kecil dan tidak terjatuh kebawah atau terbang..
Pening terdapat byk sudu , garfu atas meja? jgn panik untuk permulaan mulakan dengan yang paling hujung skali.
Contohnya garfu untuk salah adalah yang paling kiri sekali dan untuk sup pula selalunya di letakan di paling kanan sekali.
jika anda perhatikan ada sudu dan garfu kecil atas meja, ianya adalah untuk dessert.
Adakah anda tahu etika persiapan makan??
Berikut adalah etika/rules makan dengan dengan sopan..hehe
Rule 1
Bila makan di restoren exculisive, ketika memilih makanan dlm menu, lebih bijak anda bertnya mengenai makanan yg dicadangkan oleh pelayan jika anda kurang pasti dgn menu yg di berikan.
jgn sesekali memotong percakapan pelayan jika dia sedang menutarakan menu istimewa mereka. biarkan dia habis bercakap dahulu, baru mencelah. be a gentelman..
jika anda mempunyai alahan, beritahu pelayan supaya makanan lain boleh dicadangkan.
lebih gentelman jika anda membiarkan pasangan anda membuat pilihan
Rule 2
kain yang di letakkan di atas peha anda adalah untuk “menangkap makanan yang jatuh ketika anda makan. anda boleh gunakan kain ini untuk mengelap mulut anda jika comot.
jika anda ingin ke tandas, letak diatas kerusi dan tolak kerusi ke bawah meja. jka sudah habis makan, letakkan ia dia atas meja.
Rule 3
ketika makan tidak kira di mana, duduk tegak, jangan membongkok
selain dari anda kelihatan lebih menarik, ia mengurangkan kemungkinan anda untuk tersedak.
Rule 4
don’t ever-ever pegang sudu, garfu dan pisau seolah pendekar memegang keris.
bila bercakap, jangan pegang sudu dan menghayunkan untuk mengambarkan perasaan anda ketika itu. karang ada cebisan daging pada sudu or garfu terbang ke muka pasangan anda
Rule 5
ada sisa makanan tersangkut di celah gigi? jangan korek dikhalayak orang ramai. pergi lah ke tandas untuk membuangnya. jika desprate..tutup mulut anda ketika mencungkil sisa tersebut.
Rule 6
ini rule yang paling penting tetapi ramai org lupa dan mengabaikanya walaupun ia merupakan aspek paling penting.
Tutup mulut anda ketika mengunyah.
cuba untuk tidak bercakap ketika makanan masih didalam mulut walau sedikit.
ini akan mengelakkan makanan tersembur keluar dan mengelakkan anda tersedak yang seterusnya mengelakkan anda malu.
Rule 7
Meja makan adalah untuk makanan. elakkan dari meletakkan brangan lain atas meja. tidak kira gincu, dompet, hp
Rule 8
jgn sesekali meletakkan siku atas meja. tangan sepatutnya berada diriba, bukan di atas meja.
bagi perempuan, jika perlu touch-up mekap, lakukan di bilik air.
Info ini adalah tambahan daripada entry lepas di http://alkiram.net/salam/2008/08/16/cara-menyusun-tempat-duduk-dan-pemakaian-di-majlis-rasmi/
Rujukan http://myruz.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment