Recent Post

Thursday, October 7, 2010

Pengajaran Yang Menyentuh Hati (Wajib Tonton)




Salam..




JOM LAYAN VIDEO NIE...RUGI TAK TONTON SAMPAI HABIS!.
Deqlis pun dekat 10 kali repeat lihat video nie tau..

Buat anda yang hidup meminta-minta atau minta sedekah walhal badan sihat dan ada kudrat empat kerat sepatutnya mengambil kisah video ini sebagai iktibar agar hidup perlu usaha walau kita dalam keadaan kurang upaya... 

dan jangan suka membuat andaian buruk terhadap seseorang jika orang itu tidak melakukan sepertimana yang kita hajati atau kita harapkan..  

video nie walaupun pendek...tetapi mempunyai maksud yg mendalam..

so harap2 lepas nie tiada lagi peminta sedekah yang datang meminta2 atau pun marah jika kita enggan memberi derma..hmm beri derma harusnya ikhlas bukan paksaan...tambah2 lagi sekarang ni byk peminta sedekah sindiket dari yg benar2 org susah ... 

SELINGAN

Contoh lain yg deqlis boleh berikan..kita dalam kesusahan... harap bantuan orang.. kita jauh hati sebab orang yang kita harap tolong tetapi tak datang menolong...adakah kita nak salah dia 100%? kita kata dia sombong...kita kata dia tak prihatin..dia tak ambil berat??? yakah?? kita marah...sedangkan kita tak ambil berat jg terhadap dia...kita sendiri tak tahu masalah apa yang dia hadapi?? tak terfikirkah kita?? mungkinkah dia ada masalah lain..dan tidak mahu menceritakan masalahnya...? jika jgn suka buat andaian....


Sekadar pendapat...

Photobucket 

2 comments:

nurazzah8 said...

Salam Deqlis,
terimakasih sudi singgah blog akak, nnt follow lah akak juga ya...terimakasih juga sudi masuk ocntest blog KakIna Kl...semoga Deqlis berjaya!

Kak Azzah8
http://www.nurazzah8.blogspot.com

deqlis said...

Salam kak Azzah8,

terima kasih sudi berkenalan..sama2 kasih:-)
sy pn dh follow akak tau..
jmput2 lg dtg sini lg...
Contest kak Ina KL..insyaAllah.moga2 berjaya..tak pernah menang contest lg..hehe

Deqlis
http://ellismelia.blogspot.com