Recent Post

Friday, November 5, 2010

CUTI-CUTI CAMERON HIGHLANDS HARI KEDUA - Part 3

 sambung part 3... haa nie kami ke Strawberry Park Hotel... fuhhh scary jer rasa masa nak naik atas bukit ke Hotel nie... kira jauh jugak nak naik ke atas tue... tetapi bila sampai kami terpukau tengok keindahan hotel nie... perrghhh ayat magazine lak hehehe...  sebenarnya ada satu cerita kat sini.....seram laa jugak... meremang bulu roma... nak tau nanti laa deqlis cerita ya....coz kn bukak n3 lain laa kan??
snap gambo hb kesayangan..heheh.. naper nie bang??? mcm menahan mare jer posing gitu??
heheh... atau hb deqlis nk menunjukkan kesasaannya...ngeh ngeh ngeh..







eh!... lagi..."buai laju-laju...aku nk kahwin ngan anak raja...!" keh keh keh... hihihi...
pokok bunga jagung nie mengingatkan deqlis pada mak deqlis..
masa deqlis kecik2 dulu mak pernah tanam pokok ni... sebijik sejebon sama
kat KL lama tak jumpe pokok bunga jagung nie..(di beri nama bunga jagung sebb bentuk cam jagung)
so bila jumpe kat CH nie..deqlis mintak hb snap kan gambo kenangan...ceh..hihi. selepas itu kami pun turun bukit dan meneruskan misi untuk mencari makan...dah 3ptg tue tak makan lagik...jadi kami pun ke Tanah Rata makan nasi goreng udang.. nak cari yg nasi berlauk semu dah habis..al-maklumlah dah lewat p kedai...lauk pauk pun dah byk habis... hari Isninlah katakan..ramai juga org yg bekerja keluar makan di situ..
Klu nak tahu deretan kedia makan nie satu jalan ngan Marrybrown... jika tak silap ku lah ingat2 lupa nie hehe.. selepas makan ni kami dah odw balik dan singgah lokasi2 seterusnya yang searah sejalan iaitu menyusuri jln berliku-liku turun ikut Tapah...

okay dah sampai dekat Ladang Teh Bharat Plantation.... mcm2 ada kat sini... souvenir, nk makan pun boleh..ada kafetaria, nak beli jajan pun ada..dan teh CH klu yg tak sempat shopping di Tanah Tinggi CH atau di Brinchang..leh laa beli kat sini...

nielah kafetaria nyer...rasa2 lapo lagi leh order yer heheh...dari sini kita boleh melihat pemandangan ladang teh yg indah.... mak aaiiii luas terbentang ladang teh tue .... bayangkan hari2 mcm mana lah pekerja tue naik turun lereng2 bukit tu... tetiba salute ngan diorang nie kan?? 
 Peace!... seronok laa tuee..
rasa aman damai jer duk sini erk..

jom laa pindah duk sini bang..! ehehe..

rasa berat jer nak balik..cam nak duk lagi semalam..huk huk huk..

tp apakan daya... hb memang cuti kerja hari ahad n isnin jerk...hari lain kerja.. nasib laa cuti dia tak macam cuti org2 lain...  ada gak laa baguss nyer..hehe.. leh jln2 mcm nie.. ngan tak perlu sesak2 time cuti sekolah...

 wah!!....syok yer pandang..

tingin nak turun... deqlis pandang2 mmg ada tangga utk turun ke ladang teh tu..

hmm... nk g jugak..dapat cecah kaki sikit punjadikk ler..nk explore lama2 mmg tak leh laa sebab takut tak cukup masa nk singgah tempat2 lain lagi

so kena ekjas mas angan baik supaya dapat wat lawatan sambil bekajar nie kat bbyk tempat ,...heheh
 pandang dari jauh..


yehhhhh! dah sampai..hb pun sempat laa snapjenuh ku melambai2...agar en hb faham snap picture ku ni..ingat senang ke nak turun...perrhhh jenuh gak..penat ooooo hahahah...
mcm2 ada ...sempat lagi jika nk last minute shopping kat sini...



aksi hb ku..hihi..

peace!!

standard lah ....deqlis tangkap abang..
abang tangkap deqlis...

memasing bawak kamera...hehe..
dah mcm budak u wat assignment pulak..hehe...

tetiba teringat zaman study Uitm dulu ...aku ngan member2 sekuliah sampai g Melaka wat assignment fotografi...
haa..nie pemandangan dari bawah...deqlis laa yg snap nie..masa nak naik dari ladang teh..

yg building yg uools nampak nielah tempat makan2 dan cenderahati tadi...

nampak tangga tu? deqlis turun ikut tangga tu lah hehehe..

selepas nie kami turun lagi dan berjumpa dengan kedai atau ladang sayuran dan pokok bunga... apa lagi?? shopping di saat2 akhir... beli satu pokok cili, beli pokok ros merah dan beli sayur... tp sayangnya pokok ros tu tak tahan bila di bawak ke bukit jalil ni... ada sejenis serangga halus yg menyerang pokok nie..lama-kelamaan ..mati laa huhu..sadis2x.. pokok cili ada lagi... itu jer laa kenangan pun.. kaktus yg beli sebelum ni..ada lagi 3 pasu ok, yg lain pun dah gone...adehhh...apa taknya tuannya nie pandai siran jer, buh baca enggak pernah hihi...  yg tahan pokok2 bunga yg mak deqlis kasi jugak..maybe kena cuaca sini kot...

oklah..selepas itu kami turun lagi melalui lereng2 bukit yang curam..mmg curam jika ikut jalan tapah nie...

so sempat  jugak lagi singgah kat Air Terjun Lata Iskandar. Klik ok jika nak tahu sambungannya..

oklah setakat itulah... al-kisahnya cuti2 CH...

actually bulan Nov nie pun deqlis ada jemputan kenduri di CH..tp maybe tak dpt turun kot sebabnya time cuti sekolah... mmg jammed giller kat sana..dan hb klu dpt cuti pun dia nk balik kg dia... so..mintak maap laa pada yg menjemput...huhu..


ok sekian..
Photobucket




3 comments:

Nana said...

mmg jauh gile jalan nak naik ke strawbery park tu kan...
tak pegi boh tea centre ke?

Mata Hati said...

nila tgk gambar2 cameron ni, terasa nak pergi balik kat sana.. last pergi 5 tahun lepas.. sekarang ni ntah dah jauh berkembang maju agaknya brinchang tu

deqlis said...

to Nana: a'ah naik bukit... huii seram je masa nak naik tu sunyi jer..nk turun pun rasa meremang dah..
ohh yg ldg boh kt sg palas tu kan?? pergi hari ahad tu tapi dah tutup..(kami smpi ptg) hari isnin pulak mmg ladang tue close. jadi mmg tak p laa ..sebb tu p ladang bharat semasa menuruni CH ikut Tapah.

to Mata hati: tulah... mmg berkembang pesat.. klu naik dr simpang pulai pun lehnampak terlalu byk bukit di tarah utk nk tanam lagi pokok2 & ada juga bangunan2 sedang dibina..hmm mungkin kembang maju cuma Ch tak sesejuk 10 thn lepas laa... rasa deqlis Genting lebih sejuk..