Recent Post

Tuesday, November 16, 2010

Raya Puasa atau Raya Haji Yang Best??

Raya nie mana yang best yerr?? Raya Puasa atau Raya Haji. Bagi sesetengah tempat Raya Puasa lebih meriah dan seperti di Kelantan dan Terengganu ramai yang memberi info2 yang boleh dipercayai bahawasanya Raya Haji lebih besttt!! dengan erti kata lain lebih meriah?? betui erk??

Hmm sebenarnya meriah, best nie sebab apa ya?? tak kiralah raya mana2 sekalipun, yang bestnya adalah dapat bertemu ramai sanak saudara dan jika persediaan /persiapan raya tue giller2 beb... hehe... bukan jadik giller tau!... Maksudnya mmg sakan laa dan ramai pulak yang sama2 bertukar2 juadah dan ramai2 bersua muka.. tui tak?? klu raya sorang2 mana lah besttt kan??

Jadik... di hari baik bulan baik nie..moh lerr kiter pulang ke kampung.... atau pun ke bandar... mcm deqlis nie akan pulang ke bandar gak hihi....sebab rumah mak pun kawasan bandar u... hehe.. sebab tu sejak masuk matrik sampai ke U tak pernah bg tau kengkawan nk balik kg... coz i rasa pelik..hihihi... so bila nak balik.. deqlis cakap nak balik rumah mak... tak tersebut nk balik kampung...coz klu kampung tuu imaginasi deqlis ada pokok kelapa, rumah ala2 separuh kayu, separuh batu, ada bendang...gituuuuuuu..hahaha...

macam di KL nie biasanya raya puasa lebih meriah..sebab time nie ramai yang cuti panjang ...jika raya haji kurang sikit kemeriahannya sebab sehari jer raya..cuti pun tak lama... tak dapat nak jenjalan satu kampung eceh2x.... namun jika ada sedare mare yang menunaikan fardhu haji, pasti raya haji tue lebih meriah laa...

Di Kelantan dan Terengganu deqlis dgr2 meriah sekali masa raya haji... khabarnya pagi2 lagi dah ada satay, kuah kacangm rendang dan sebagainya...lebih meriah mengalahkan Raya Puasa...

walaubagaimanapun, sama kita sambut hari raya dalam keadaan ceria dan ingat-ingatlah mereka yang kurang bernasib baik. Sambutlah dlm kesederhanaan dan apa yg penting????????? JANGAN MEMBAZIR...

ok...selamat hari raya aidil adha...

huhhh...! sempat lagi tuh menaip entri nie...
pepun... nie laa peninggalan entri tuk uoolls semua...
salam sayang bucuk2 daripada deqlis..
hehe..

maybe sok tak dpt nak berblog..al-maklumlah dah kat kampung...
sayonara!


P/S: thn nie korang rasa raya mana lagi best??? 


3 comments:

Princess Nur said...

salam deqlis..akak dh baca banyak post dlm blog deqlis ni and i likee it u know..btw 2-2 raya kat kelantan ni best..raya haji pun meriah kat sini..pendek kata start esok kitaorang makan daging lembu jer sepanjang minggu ni..hehe..salam hari raya dari akak d kelantan.

deqlis said...

to Princess Nur: w'salam...thanks kak Nur..:-)sudi baca2 n3 deqlis nie heheh...rajin2 laa singgah ya!^__^ wah! best nyer 2-2 meriah kan?? mcm deqlis pun rasa thn ni meriah jugaklah raya haji nie sebb ayah buat aqiqah tuk adik.. so ada majlis sesama jiran ..mmg meriah lah dan seronok dpt jumpa kawan2 lama.. selamat hari raya jgk drpd deqlis d bukit jalil:-)

Mr Lonely said...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...