Recent Post

Thursday, November 4, 2010

Saat2 badanku Naik dan Kenapa nak TURUNkan berat badan??

Salam semua,

Cerita hari nie?? haa cerita pasal saat2 badan deqlis naik...(gemuk laa dlm erti kata lain...alahai malusss lak nk menyebutttt ekekekek)

Saat yg paling naik berat badan ku adalah pada Dec 2009.. Ya Allah naik nye dah cam belon bagiku...nak gerak dan wat apa2 kerja pun rasa malas..yer rasa malas jer...mmg rasa malas..... rasa berat jer badan dan tambah menyedihkan lagi nak pakai baju pun dah mula banyak yang tak muat... dulu saiz M jer..nie nk kena pakai L atau XL pulak huhu...sedihnya... so masa dan saat itu, aku try lah diet....diet kurangkan makan shj... sebulan lebih gak cuba...hmmm ada yang sadis lagi...susah laa nk turun..klu check jarum penimbang itu...rasa nak hempuk2 jer penimbang...hahaha.... kenapa???? hmm sebb dah kurangkan makan bagai....tp still nk turun 1kg pun letihhhhhhhh  waduhhh frusttt...dalam hati ku berkata " hai nampak macam susah  nyerr nak kurus balik" macam mana laa nak buat???? sedih2x... sampailah kenduri adikku pada 25 Dec 2009... masa nie badan memang naik 66kg... biasa ku antara 52-55kg sahaja tau...huhu

Kenapa nak kurus??
1. nak jaga kesihatan
2. bila badan naik rasa mcm tak sehat jer...bila bdn sihat wat keje pun lebih rajin
3. secara tak langsung nampak lebih cantik (hmm cantik ke?? hehe.. cantik lah gak erkk?? ngeh ngeh  ngeh)
4. tak nak membazir baju2 yg ada..
5. nak maintain gak mcm hb...(hb jenis yg jaga pemakanan no extra salt, co extra sugar, no MSG)
6. rasa lebih konfiden
7. mudah cari saiz baju...bersepah saiz M nie kan? hehe
8. tak nak orang kata " eh dah berisi ker?" lain macam jer ku rasa nie..huhu..(klu berisi ngan betui2 ada ISI nya alhamdulillah.... tak ku tolak... ini berisi ke arah lain huhuhu..)
8. yg paling penting hb deqlis kata " agama kita amat menggalakkan umatnya menjaga kesihatan" jadi ikut laa ajaran agama... haa... pastu deqlis belek2 buku yg deqlis beli nie mmg ada satu hadis yg related dgn kenyataan itu..

"MINTALAH KEAMPUNAN DAN KESIHATAN KEPADA ALLAH SWT. TIDAK ADA SESUATU PUN YANG LEBIH BAIK DIBERIKAN KEPADA MANUSIA. SETELAH YAKIN (KEPADA ALLAH SWT.) SELAIN KESIHATAN YANG MEMBANTUNYA MELAKSANAKAN URUSAN-URUSAN AGAMA DAN DUNIA." - HADIS RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM

jadi jaga badan kurus supaya apa?
sihat?

tetapi jgn nak kurus sampai????
sampai tak sihat masuk spital lak sebab tak makan?

so nak diet pun jgn seksa diri..dietlah dgn betui dan jgn terlalu berharap bila diet sehari dua badan nak turun 10 kg...sebaiknya turun berperingkat dan jgn stres2 utk turunkan berat anda..


Oleh yg demikan lah..nk disampaikan kat sini...nak diet tu supaya badan tak naik, supaya badan sihat adalah kerana Allah, lebih baik dari niat semata-mata atau setakat nk cantik jer semata-mata... bila kurus nie ..penyakit kurang/susah nak datang berbanding dengan kajian yg menunjukkan golongan obes nie lebih cenderung untuk mendapat pelbagai penyakit...sekadar menyampaikan...

Jadi diet laa untuk kesihatan demi membantu kita melaksanakan kewajipan kepadaNya dan melaksanakan segala urusan dunia..

sbg contoh urusanNya:
mudah solat tak lah rasa berat,malas, cepat penat,
klu sihat boleh pergi berperang fisabilillah
siap boleh  mudah nak puasa tak lah cepat lapar ..
dapat mengerjakan haji dengan tenaga yg ada...yg sihat..klu dah sakit tentu la susah sikit nk menunaikan haji


sbg contoh urusan dunia
mudah bangun tido
dapat uruskan family dengan baik, dapat bekerja dengan baik,
dpt bekerja dengan ceria
dpt g jln2, shopping etc

bak kata ini " Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara" haa.. jadi berdiet lah hingga capai berat badan ideal dah mencukupi...jangan lah sampai anorexia pula...  hihi

Anorexia.. kredit to pak goggle




nak tgk Gambar masa badan naik??

Hmm memang tak suka amik gambo pun masa badan dah naik/berisi...tgk pun dah tak syok...macam tak percaya adakah itu diriku??? klu snap pun terus delete balik...kecuali laa gambo2 kenangan masa kenduri adikku bertunang, akad nikah dan kenduri kahwin adik deqlis......

Nie nak tepek laa.... jgn kutuk haa.. kang hang lappie/pc uolls..ngeh ngeh ngeh..

taaa raaaaaaaaaaaaaaa...!!


nie masa adik bertunang awal tahun 2009 tak silap.. gemuk saiz pun ..dah mcm mak ndak dah...!
 nie masa kenduri... tgk lengan..adehh... masa nie ramai lak sedare mare yg ingat deqlis "berisi" hmm klu isi tui2 takper laa jugak berisi tu kan??? ini...???? uwa uwa uwa.....
 sedondon ngan hb....ehh nak masukk jugak..eceh eceh eceh... walaupun......eceh...  "sampin x pakai lagi yer bang!!" ngeh ngeh ngeh
 haa Cu sikit lagi...nampak dakkk?? berisi time nie...huhuhu... tp time nie sebab dah alang badan tgh naik gitu..deqlis belasah makan byk2..hehehe.. rugi ooo nasi kenduri sedap gillos..nak tau catering apa?? contact me k...eh sempat promote lagi tuh..hehe..  lepas kenduri ni lah deqlis cuba diet n diet...tp susahnya nk turun ..klu turun 1kg naik balik 2kg hehehe.. atte??camner nak turun nie??
nie ngan adik ipar deqlis ... di saat bahagia dia....salin baju mcm2 tema hehe dan sssi fotoshoot... deqlis pun nyebok laa jugak hehe... enterframe walaupun ______________.......(faham jerlah ayat yer apa yer..)



So bila jarum penimbang makin ke kanan, makin ke kanan..makin ke kanan.....
check jee asik ke kanan... so deqlis pun pk2 mesti do something lah sebelum naik ke 70kg ha ha ha  ohhhh tidakkkkkkkkkkkkkkk!!!!!! ngan kerendahan aku ni...pasti nampak kegemukan ku terserlah...dan takut pulak nanti byk penyakit datang...

sebab nampak gaya macam nak naik 67kg..68kg...69kg. terus ke angka 70kg...
oh no no no...!

Akhirnya deqlis cuba 2 jenis produk , yg pertama beli trial pack brand A RM50 jer...yang kedua beli 2 kotak produk brand B (jenis botol2 kecik)... RMXXX.XX mahalnya.. walaupun nampak penurunan 4kg namun nk continue terus tu macam musykil sikit... sebb mahal sgt laa bg ku yg tak mampu nie..huhu...klu boleh nk cari produk yang kualiti sama ngan produk B tetapi lebih murah... dan efisyen... dan akhirnya ku bertemu dengan produk yg amat ku sayang sampai ke hari ini iaitu Supermaxx5+1 dan chocolight..

So deqlis pun dah slim balik....eceh... alaa cecah laa 55kg tu..okay lah kan..selim laa tue..ala2 slim river hehehe.... walaupun gatal2 kengkonon buh target 48kg eceh2x... so bila dah capai 55kg nie, deqlis diet makan nasi ..semua makan dah...cuma beringat kalori nyer shj... jgn kasi dah naik...turun takpe...tp jgn sampai sekeping udah lerr..hehe..

Terima Kasih pada Dr Ramli kerana mencipta satu formula khas utk diet yang sihat, selamat dan semulajadi...badan pun tak mudah naik macam sebelum ini.. maintain jer... klu naik pun sikit..pastu diet blik turun as normal balik..taklah terlajak sampai 66kg lagi ..ngeh ngeh ngeh..


dalam 2-3 bulan jer makan sm5 nie dengan seriusnyer..

alhamdulillah... dah turunlaa..dan klu leh terus kan niat nk slim..supaya deqlis sendiri tak alpa dengan memakan makanan yang menaikkan berat badan,... nak makan boleh TAPI beringattttttttt! Yezza!!!..Amalkan hidup sihat dan ceria...mencari kesihatan yang baik itu bermula dengan menjaga pemakanan yang baik untuk diri kita dan keluarga... kurangkan garam, gula dan fast food..

Pada yang sedang dan hendak berdiet dengan Supermaxx5+1 dan Choco light ni deqlis doakan semoga berjaya ya... jangan cepat give up dan usaha perlu di teruskan ...!

Selamat berjaya!



Photobucket

2 comments:

Mama Kembar said...

wah congrats berjaya slim balik. mama pun slalu niat nak diet, tetiap hari kata nak diet tapi tetiap ari gak cancel & blasah makan sedap sedap, hancusss.. hehe

deqlis said...

tq Mama Kembar...
Mama nk mkn boleh tp pas mkn sedap2 tu kn pantang laa cikit2.. insyaAllah boleh tue..gud luck yer..