Recent Post

Wednesday, December 1, 2010

MAHA International & HPPNK 2010

Yang dekat2 rumah tak pergi2...yang jauh2x pergi.... haa inilah yang deqlis boleh katakan pada MAHA 2008. Tapi tidak pada tahun 2010 nie... Ini bermakna deqlis pun akan melawat MAHA 2010 tak lama lagi.... ada mas alagi hingga 5 Dis 2010.. :-).. tentu uools tahu kan? MAHA di adakan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang, (MAEPS), Serdang Selangor Darul Ehsan, Malaysia....kira-kira 5 km dari rumah deqlis hehe... sebab tue lah yg dekat2 tak p.. selalu mcm tu kan?? JOM HEBOH pun sama kat stadium bukit jalil tue... semasa dah berumah kat bukit jalil ni, sekali je deqlis p, itupun nak bawak kak ipar, MIL & FIL sekeluarga jalan2 jom heboh... nggeee... so back to MAHA..

haa nak tau apa dia MAHA? nie amik sikit dari Laman rasmi MAHA dan di adun sedikit dengan ayat deqlis..leh gitu?? hehe.. MAHA International & HPPNK 2010 merupakan pameran pertanian yang terulung di Malaysia. Ditaja oleh Kementerian Pertanian and Industri Asas Tani dan dianjurkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan, FAMA. Ia merupakan pameran yang terbesar dan paling komprehensif di rantau ini dan mungkin di Asia.

MAHA International & HPPNK 2010 sedang berlangsung dari 26 November 2010 dan berlanjutan selama 10 hari sehingga 5 Disember 2010. Melihatkepada kejayaan MAHA 2008 yang merupakan pameran terbesar dan telah tercatat di dalam Malaysia Book of Records, maka lahirlah sekali lagi MAHA 2010 yg diharapkan membawa kejayaan yang besar ..hmm depa target /jangka 1.5 juta akan melawat MAHA 2010 nie..kita tunggu lah result ya... jgn mcm 2 Alam dah laa..jangka 40 juta...yg dtg?? alamak...lari tajukk...ngeee..ngeee..

Pameran ini menjanjikan teknologi terkini dengan demonstrasi yang lebih menarik dan tepat dengan juga aktiviti perdagangan yang akan menarik para pengunjung perdagangan tempatan dan luar negeri. Ia merupakan pameran para pengeluar, petani, nelayan dan penternak terbaik di Malaysia. MAHA International & HPPNK 2010 adalah satu landasan memperkenalkan syarikat pengeluaran produk agro dan makanan yang terbaik di Malaysia.

Baguskan?? jadi 1.5 juta yg dijangka akan melawat MAHA 2010 termasuklah deqlis ngan hb laa tue...hehehe..coming soon nk p....

so takde laa gambo kat sana...tunggu deqlis p ya... insyaAllah... jgn la jadi cam thn 2008 pulak.. kak ipar ku dari Kangar leh p, deqlis kat bkt jalil jer leh tak p??haiyaaaa...!!..
pinjam photo2 dari web MAHA ya.. layan.. masak apa tu kak... "korang dah pergi ker MAHA nie? best tak?" dapat makan free kot?? hihihi
fuyooo leh cium moluttt ngan cik Lar yer...eeeiii takutt.... ngeh ngeh ngeh..


haa.. ada bas lagi tue... bas nie tuk pengankutan kat dalam kawasan MAHA tu kot?? sebab2x kawasan tapak pameran mmg luas giller... jd hati2 yg sampai jadi giller...hahaha...

Antara produk2 yg ada...

PRODUK
· Pertanian (segar-dari peternakan ke meja)
· Buah-buahan dan sayuran
· Tanaman bahan
· Daging, unggas dan produk susu
· Sereal dan biji-bijian
· Aqua, ikan dan produk makanan laut berbasis
· Pemeliharaan bunga dan produk lanskap
· Kehutanan produk
· Root-produk berbasis
· Palm-produk berbasis
· Herbal dan rempah-rempah
· Makanan suplemen gizi
· Produk farmasi dari tanaman obat
· Kerajinan

LAYANAN

· Franchise Pengembangan
· Jasa Keuangan
Pemasaran logistik, perdagangan dan distribusi
· Trade promosi
Pemasaran jasa komunikasi misalnya iklan, media
hubungan, konsultasi, infotainment
· Sertifikasi dan akreditasi
· Pariwisata mis pertanian dan rumah tinggal, wisata kebun
· Kekayaan Intelektual (paten, merek dagang dll)
° R & D dalam produk berbasis agro
· Halal & distribusi pemasaran produk
· Ministries

KAJIAN & TEKNOLOGI
· Mekanisme & otomatisasi
· Agro manajemen lingkungan / remedition
· Nano-Teknologi
· Melocular dan Bio-Teknologi

so jom laa kita beramai-ramai ke MAHA 2010

Tempat : Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang, (MAEPS), Serdang Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tarikh : 26 November 2010 - 5 Disember 2010


4 comments:

Princess Nur said...

salam deqlis..akak dh pegi MAHA last week..sampai sakit ni..huhu..apa2 pun mmg best..byk benda2 menarik kt sana ^_^

PUANSTOBERI said...

aiols nak pegi kut Sabtu nih.. Insyaallah.. tp mmg plan nak pi seawal pagi sbb nati org ramai, jem lagik.. huhhuhu

annfrendly said...

Salam..
MAHA mula pukul 10 pagi.
macam ann haritu bertolak dari cheras dalam pukul 9.15 pagi. ingatkan paling awal lah.. rupanya sampai aja simpang UPM.. dah jem teruk..
jadi kalau nak pegi baik kuar umah awal2..

dalam booth pameran(hall ABCD) tu semua ada aircond..

deqlis said...

w'salam...
thanks ann for d info..
wahh kena awal lagi laa nie??

baca entri ann macam tak mau g pulak dah haha... tp dok teringin nk p..huhu..

jem teruk tui ker?? deqlis leh pengsan lak nanti...:-(