Recent Post

Thursday, January 20, 2011

Kari Nasi Dagang



Kenapa tajuk tak buat Nasi Dagang?? haa..sebab Nasi nyer deqlis tak buat... deqlis guna nasi biasa jer buh bawang putih, bawang besar dan sedikit santan semasa memesak..ala2x laa nasi dagang..selalunya my mum buat campur dengan pulut...dan ada juga kat kedai yang dah siap jual beras nasi dagang kan?? haa kes mmg takde stok kat rumah laa nie...so tetiba muncul lah resepi tak diduga ini.. Memandangkan stok ikan tongkol ada dalam freezer...jadi buat Kari nasi Dagang laa yang sodap sampai menjilat mangkuk kan??hehe... pastu sampai nasi tambah lak tak cukup...hmm masak cam biasa je beras tue..agaknyer kuah Kari Dagang nyerr pasai en hb ku dok tye ada lagi nasik tak?? huhu dah habis laa yanggg oiii... (next time masak klu masak nie kena masak lebey laa nasik nyerr kan?) sian kat hubby... walau dah tambah pun tadi.. adehh deqlis pun hilang kontrolll abis diet2x..huk huk huk...

mmg nasik mengadap kari nasi dagang jer makan tengahari nie... plus deqlis wat sambal belacan...! cuma my sambal belacan kali nie takde tomato dan perahan limau kasturi/nipis pun huk huk huk..kes malas nak turun p beli laa... belasah i buh batang saderi...? sedap gak..cuma aroma limau kasturi tue gak ada laa... klu ada lemon dah deqlis perah je lemon buh dalam belacan haha...dah jadik belacan omputih..hehe.. pepe aje laa deqlis nie...

RESEPI KARI NASI DAGANG @ GULAI IKAN TONGKOL ALA DEQLIS
utk makan 2 orang

BAHAN2 NYA
1 ekor/5-6 potong ikan tongkol saiz kecil/sederhana
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang merah
1 sb serbuk cili BABAS
1 inch halia
1 inch lengkuas (tak buh jugak...takde stok.)
3 sb serbuk kari ikan BABAS
gula secukup rasa
4-5 tangkai cili padi
4sb biji halba
1sb jintan manis
1sb jintan putih
belacan (deqlis tak letak, sebb tu me buat sambal belacan, klu tak buat sambal belacan, baru me letak:-))
1/2 kotak santan kotak
1 lada merah
2-3 keping asam gelugor/ ganti dgn perahan air asam jawa
sedikit air (agak2x keperluannya)
garam

CARA:

Panaskan minyak, tumiskan halba biji, jintan manis dan jintan putih..biarkan sekejap, masukkan lengkuas, halia,  hirisan bawah putih dan bawah merah. hingga agak garing... masukkan serbuk kari dan serbuk cili yang telah di mix dengan sedikit air terlebih dahulu. kacau.. biarkan seketika. Masukkan air. setelah agak masak masukkan ikan, cili padi , cili merah, belacan dan santan. tunggu hingga masak dan masukkan gula dan garam. Aroma Nasi Dagang akan uools bau selepas ituw...

P/S: pernah juga buat guna rempah gulai cap bunga ros... so klu guna yg ini, tak perlu buh rempah kari ikan. halba, jintan2 ya... klu takde rempah deqlis wat cara kat atas tue..:-) 

4 comments:

Mata Hati said...

huk oloh...takkan gulai nya saja diqlis..
ish ish ish..
sya kalau makan nasi dagang ni, suka goreng dulu ikan tu sbb tak pandai makan ikan masak gulai ni. selalu jer terlekat tulang...

Mama Zharfan said...

siyes nampak sedap :) nak try buat tp kurang confident heheheh me suka beli ajer or mkn yg my mom msk :p entah bila nak reti buat sendiri :p

deqlis said...

ikan tongkol mana byk tulang Mata Hati ooii... lainlah ikan terubuk..hihi..

gulai jer menu nyer.. mkn ngan nasi putih ala dagang deqlis jerkk.. nie sobb x rendam pulut pun semalam..hehe..belasah jer laa..hihi..lagi satu..deqlis n hubby tak reti laa mkn campur2x ngan masakan lain pulak..concentrate 1 menu:-)

deqlis said...

wah!! tentu ur mum masak sedapp kan..teringat my mum pun klu masak gulai nasi dagang nie...kwn dia yg asal kelate pun ingat my mum org kelate hihi..

deqlis pernah mkn yg org kelate yg buat, rasa dia manis lagi...deqlis wat ubah selera KL hehe..kurang sikit manis2x tue.. al-maklum my hb tekak mamak..hehe