Recent Post

Friday, April 8, 2011

10.32 malam tadi GEMPA BUMI lagi di Jepun

Serius deqlis terkejut baca berita nie.... alahai sian kan apa yang berlaku... ada hikmah di sebaliknya mungkin.. menunjukkan kebesaranNya... tetiba terfikir sejenak di minda deqlis..(nie tetiba jer tau)... "kalaulah gempa bumi nie berskala 25 atau 100 macam mana laa agaknya ya?? ngan M'sia2x nie tenggelam...tetiba teringat pasal Hari Kiamat.... kecut perut deqlis...Sesungguhnya Dia Maha Berkuasa dan hanya Dia yang Maha Mengetahui... " jadi kenalah baiki diri dari semasa ke semasa... Allahu akbar!

Deqlis tepek Petikan dari Utusan Malaysia Online


ARKIB : 07/04/2011

Gempa bumi berskala 7.4 di pantai timur Honshu

07/04/2011 11:40pm

KUALA LUMPUR 7 April - Satu gempa bumi kuat berskala 7.4 pada skala richter telah berlaku di Pantai Timur Honshu, Jepun pada 10.32 malam tadi.
Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa bumi itu terletak di 38.2 darjah Utara dan 142.0 darjah Timur, kira-kira 4306km dari Timur Laut Kudat, Sabah.
Bagaimanapun tiada ancaman tsunami kepada Malaysia dan Jabatan Meteorologi sedang memantau perkembangan berkenaan.



Mudah-mudahan semuanya selamat... walaupun tinggi jugak 7.4 skala richter tue...  Jom baca...:-)

From USGS at 10:10 am CDT (12:33 pm in Honshu)
MAGNITUDE7.1
DATE-TIME
LOCATION38.253°N, 141.640°E
DEPTH49 km (30.4 miles)
REGIONNEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
DISTANCES66 km (41 miles) E of Sendai, Honshu, Japan
114 km (70 miles) E of Yamagata, Honshu, Japan
116 km (72 miles) ENE of Fukushima, Honshu, Japan
330 km (205 miles) NNE of TOKYO, Japan
LOCATION UNCERTAINTYhorizontal +/- 13.1 km (8.1 miles); depth +/- 7.2 km (4.5 miles)
PARAMETERSNST=426, Nph=427, Dmin=358.4 km, Rmss=0.75 sec, Gp= 32°,
M-type=regional moment magnitude (Mw), Version=B
SOURCE
  • USGS NEIC (WDCS-D)
EVENT IDusc0002ksa


klik utk tumbesaran... photo kredit to soff.net

p/s: syukur duk kat M'sia...walaubagaimanapun buat blogger2x di Sabah dan Sarawak...hati2 ke laut... 
rasa simpati buat mereka2x di Jepun...moga gempa bumi akan cepat2 reda...Amin...

4 comments:

Chekgu Azrine said...

semoga semua rakyat Jepun dan Malaysia.. selamat hendaknya.. amin

deqlis said...

Amin....

zahidah dihaz said...

semoga kita sentiasa dilindungi...amin...


out: kak, ni url baru blog saya http://www.zahidahwahid.com


New Entry: Eklusif | Temubual Usop Welca dan Hot.fm

Cik Ezy said...

aduhai..
gempa bumi lg..