Recent Post

Tuesday, May 24, 2011

Tips Jimat Duit Petrol Anda

SENYUM SIKIT....hari nie deqlis nak share tips sikit... al-maklumlah hege minyak asyik naik naik sahaja tak pernah nak turun pun..hehe.. jadik hari nie deqlis nak kasi tips jimat duit minyak kete atau motor anda... Nie bukan tipu2x..ini betui2x...Sila tarik nafas dan baca ya..:)

SENYUM laa sikitt...! haaa gituw...
cara Jimat deqlis nie mungkin juga telah dipraktikkan oleh uools semua...(bagus)...dan yang belum praktis lagi mende nie leh laa cuba... confirm buat uools tersenyum... tgk pic bawah nie...
haa namapun Smiles Driver rewards... :-) mestilah caranya...
JIMAT dgn menggunakan Minyak ESSO atau MOBIL!! itulah caranya... hmm mesti uools tertanya2x jimat tang mana tue?? atau celah bedah mana yg dikatakan JIMAT?? rileks..baca slow n steady beb!..
cer citer cer citer?? haha.. Jimatnya jika uools ada kad ESSO nie...(register FREE dpt kad nie pun FREE). Boleh laa register di mana-mana stesen ESSO atau MOBIL berdekatan.. 
CARA2x nak dapat JIMAT itu? 
Setiap kali isi minyak di ESSO atau MOBIL berikan kad ini untuk penambahan point. Setiap RM1 akan mendapat 1 point... maknanya jika isi minyak RM10 dapat 10 point, isi RM50 dapat 50 point..

Jimat petrol yang deqlis maksudkan boleh nampak dan terasa penJIMATan yang banyak itu dalam setahun sekali... (deqlis suka pilih time RAYA... dapat minyak FREE:-) atau hari2x biasa yang lambat masuk gaji tue, amat berguna sekali tau.. atau di masa kecemasan di mana duit ngam-ngam untuk makan ke tetapi kereta/motor masih perlu bergerak...jadi kad ESSO nie laa patut digunapakai...

Minyak FREE?? YES YES YES!!!

caranya dengan kumpul point banyak2x.. boleh share point kad yg berbeza juga..(contoh suami isteri ada kad  sorang satu, boleh campur point kedua-dua kad utk redeem/tebus hadiah atau Minyak Petrol ... best kan?? 

eh mcm mana nak dapat FREE MINYAK/PETROL tu...? 

sebenarnya apa yang ditawarkan oleh ESSO yang menarik adalah setiap 1000 point  kita boleh tebus/redeem RM15.00 minyak kereta.

Sebagai contoh, jika dalam tempoh sebulan pergi balik kerja + jalan2x uools guna RM1000 untuk membeli minyak di ESSO/MOBIL, bermakna point uools terkumpul sebanyak 1000 point setiap bulan.
Jika setahun?
1000 x 12 bulan = 12000 point (byk tue)
Jika nak tebus/redeem point utk dpt kan Minyak kereta?
12000 point = RM180.00 minyak kereta yang boleh di tebus...

Bayangkan setahun uools dah jimat beli minyak kereta sebanyak RM180 kan?.. 

Contoh di atas jika guna RM1000 sebulan...jika lebih lagi lah banyak minyak yang boleh di claim kan??

Jika isi minyak kat tempat lain, mmg ada reward juga..namun memang takde reward mendapat minyak petrol macam nie... Bagi deqlis hadiah reward barangan tu leh kita beli kat kedai (atau dapat menang CGL heheh) tapi minyak petrol memang susah orang nak kasik FREE. Tambahan pula minyak nie harga kawalan... mana nak  dapatkan?

Inilah cara deqlis berjimat laa untuk dikongsi bersama uools.. actually dari zaman anak dara dulu lagi deqlis dah guna minyak Esso/Mobil al-maklumlah stesen minyak paling dekat ngan rumah mak ayah:).. dan dah lepas kahwin hb suka guna minyak jenama lain, tetapi sekarang dia pun dah guna ESSO/MOBIL..... hehe..

SHARING IS CARING... :-)


p/s: klu dah tak jumpa stesen ESSO atau MOBIL, deqlis buh gak minyak PETRONAS, SHELL, CALTEX dan lain2x tue... (atte dari kena tolak keta hihi) kan kan kan..

4 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

hehehehhe...kakD pun tngh kumpul point la ni...

Sitisifir10 said...

h0h0...org lain sibuk kumpul point banyak2 dalam satu kad, saya plak kumpul kad banyak2....huahh...mana tak nye kad asyik hilang je.huuk huk

EIJAM'S FAMILY said...

mmg kad smile nie bagus3x.. kiter dah berapa kali redeem minyak. heheheh

Chekgu Azrine said...

lah.. kenapa sebelum ni kita tak tahu pun.. dekat sekolah kita ada je esso.. lepas ni nak watla kad smile nih.. thanks 4 sharing