Recent Post

Sunday, July 10, 2011

Sekali Lagi ker Sekali Cinta? -Edisi Review Deqlis

Sekali Cinta Tetap cinta?? eceh....

Salam semua...malam uools.. apa laa memalam tajuk Sekali Cinta nie erkk?? opps.. silap..buka Sekali Cinta..tetapi Sekali Lagi...heheh.... sebenarnya semalam deqlis ke Jusco Balakong menonton filem Sekali Lagi ni dengan en hubby. Terima kasih laa en hb sebab sudi teman deqlis g tgk wayang walau dalam keadaan selsema+ tak larat...terharu sangat sebab en hb kata sebab Lis laa nie dia pergi.... klu ikut diri dia memang malas nak pergi...terharu sangat....terima kasih abang!! Luv U :-) 

kenapa tajuk "Sekali Cinta"? sebenarnya masa nak tengok movie ni semalam...leh deqlis cakap kat kaunter mydeal tue " akak nak tgk citer Sekali Cinta erk.. tayangan pukul berapa ada? " walau dah tau pun pukul 10 malam hehe...sajerr laa tye..hehe  adik tu jawab " pukul 10 mlm, Sekali Lagi"  dalam hati apesal lak dia nie cakap Sekali Lagi?? tetiba baru terperasan tajuknya memangpun Sekali Lagi..ihik....malussss nyoooo hehe...sengih cam kerang busuk jer laa..haha...

Lepas amik tiket kami turun laa ground floor p makan kat La boheme.. amik pizza tom yam ngan roti coklat...nyum2x sedap...nak makan lain takde selera pulak...(mula2x ingat nak makan sate...tp takut tak sempat pulak ke jusco Balakong klu dah pergi makan sate, jadi terpksa laa korban kan sate) hihi... 

REVIEW Sekali Lagi...hmm rasanya citer nie dah ramai orang review...deqlis pun tengok baru Jumaat malam Sabtu lepas... so deqlis review mana yg deqlis perasan edisi deqlis laa yer...mungkin sedikit perbandingan dengan filem famili komedi Mr.Popper's Penguin...sebab deqlis pun baru menonton filem nie...

Sekali Lagi nie sebuah filem romantik komedi lakonan Lisa Surihani, Mia dan Shaheizy Sam serta dibantu oleh Kartina Aziz (mak Shaheizy Sam) dalam cerita nie dan Blont Palare (Pak Haris). Lisa sebagai Shilla dan Shaheizy Sam sebagai Arman atau Man.

Cerita Sekali lagi walaupun dikategorikan sebagai filem romantik komedi bagi deqlis ia lebih kepada filem famili komedi... hmm babak romantik tu taklah banyak sangat..hanya masa zaman sekolah Shilla dan Arman sahaja..."flash back part". Sweet nampak Lisa masa nie... mmg sweet pun Lisa tu kan?? deqlis pun suka tengok dia... ini kira filem kedua Lisa deqlis menonton di pawagam. (kira kuat jugak aura Lisa, Mia dan Shaheizy Sam nie sampai deqlis memujuk hb ke pawagam..hehe .al-maklumlah deqlis mmg selected klu nk tgk filem2x tempatan nie..bukan apa takut serik deqlis kuar panggung lagik...cukup laa sekali hehe).. Filem pertama deqlis tgk Lisa  adalah menerusi filem Lagenda Budak Setan.. mmg best pun citer tue:-)... filem nie deqlis panggil filem famili komedi sebab yang dok buat tergelak dalam panggunge adalah si comel Mia...sebab itulah deqlis rasakan genre filem nie sesuai lagi diberi nama filem Famili Komedi...filemnya bersifat kekeluargaan dan masalah kehidupan dan keluarga.... hmm tapi mungkin David Teo nak namakan Romantik Komedi sebagai strategi tarik penonton ke pawagam (penonton muda-mudi kot)....rasa deqlis jer laa..ihik..

Bagi deqlis, permulaan cerita ni agak slow... dari segi kekuatan cerita memang terasa cerita yang asli (bukan cetak romapak hihi) nampak tak cedok mana-mana cerita.. namun  dari segi sequelnya  agak kurenggg... deqlis rasa macam ada babak yang tertinggal atau kurang lengkap.. Contohnya deqlis ternantikan flash back babak Arman diberitahu doktor dia mengidap penyakit Autisme tue... Babak Mak Arman jumpa Shilla dan ceritakan yang anaknya (Arman) bohong dirinya dengan memberitahu Shilla yang minta putus pada ketika tue pun deqlis rasa macam terlalu cepat....dialog yg terlalu cepat sampai deqlis yg ketinggalan atau deqlis yg lost masa menonton?? hmm tak jugak!! sebab lepas habis movie, deqlis tye hb...hb deqlis pun cakap mende yg sama..dia tak faham sebab macam kurang jelas di situ...dan tiada babak yang kukuh untuk di highlight kan pasal Arman nie sakit apa, berapa lama sakit sampai dia kena pembedahan. 

Macam tak logik jugak, kalau sakit isteri tak tahu... dan bg deqlis sampai hati dia tak beritahu isteri dia tentang penyakit dia. Kenapa harus tinggal dan menceraikan Shilla terus begitu?? hehe tetiba emo lak deqlis...

Babak sedih (berair air mata) bila mak Arman datang jumpa Lisa tu laa... mmg sedih ... pertengahan cerita memang makin menarik dan deqlis memangg suka si Mia nie berlakon...mmg comel dia nie...sesuai juga Lisa sebagai ibunya... 

Oh ya .. Shilla nie kerja pejabat deqlis rasa (bila tgk dress up dia) namun deqlis pelik jugak, takde pulak babak dia dekat pejabat, contact Pak Haris (tye pasal Mia) ke? sedangkan anak dia selalu jalan sorang2x kat tengah-tengah bandar... lagi satu, sebagai janda muda lagi cun kan?? takkan takde kawan2x pejabat yang tackle dia??hehe... klu ada part dia di tackle oleh kawan pejabat yang mungkin play boy ker.... then dia pilih Pak Haris tentunya ada nilai tersendiri jalan cerita ni kan? menunjukkan seorang wanita bukan sahaja memilih bakal suami sebab dia ada status  kerja pejabat/gaji besar tetapi hati budi dan keikhlasan seorang lelaki yang seorang wanita tu cari....baru syahdu sikit...ehehe..

Sesetengah review yang deqlis baca, ada yang kata tak logik Mak Arman dalam rumah pun 24jam pakai tudung... deqlis rasa sebabnya mungkin Kartina Aziz dah memakai tudung di luar filem juga kot?? macam Aida Rahim (Aida Khalida)...sebab tu watak dalam rumah pun dia masih berhijab. macam sinetron Indon laa..ada juga macam nie...sampai babak nak tido pun bertudung lagi..hehe..

Okaylah perbandingan dengan Mr.Popper's Penguin pulak.. bagi deqlis, jika dibandingkan tahap gelak deqlis..hihi...Mr Popper's Penguin leh kasik 5 markah laa..manakala Sekali Lagi nie 3 markah jer.. per 5 erk.. sebab Mr Popper's Penguin nie mmg ketawa sepanjang2x cerita...terbahak-bahak pulak tue...  deqlis bandingkan sebabnya dua-dua filem ini dikategorikan sebagai filem komedi. 

Dari sudut kekuatan pelakon, dua-dua cerita punyai kekuatan pelakon tersendiri. Sebab tu deqlis tengok kedua-duanya..heheh..

Permulaan cerita Sekali Lagi agak slow tetapi Mr.Popper's Penguin awal2x lagi Jim Carey menari dengan penguin tu dah pecah panggung..:) rasa2x klu buat babak Mia tu menyanyi dengan Lisa di awal cerita lagi best kot..nak2x tak pernah tengok Mia nyanyi... hehe... idea deqlis..buat laa diorang nie menyanyi2x dissolve to 1st stry line dan continue yg part nyanyi2x tu  ruper2xnye mimpi mereka anak beranak..."buat laa part Mia tersenyum2" nak terjaga dari tido ker.... kasik laa dialog lawak yg sesuai... kata pun filem..(eceh...)

kedua-dua cerita ini merupakan sebuah cerita kekeluargaan, di mana Sekali Lagi berkisar kisah keluarga Arman  dan Shilla yang mempunyai sejarah tersendiri manakala Mr.Popper's Penguin juga sebuah filem kekeluargaan di mana penguin yg dihadiahkan ayah Popper itu telah menyatukan kembali Popper dan isteri dan anak-anaknya serta mengukuhkan kerjayanya.
bukti tiket yg weools dpt bila ditebus dgn  kupon mydeal yg deqlis beli Jun lepas:-)

Walaubagaimanapun, deqlis terhibur dengan telatah Mia yang comel, Lisa Surihani, Shaheizy Sam (berjaya dengan lakonannya) dan Blont Palare (deqlis suka babak2x dia dengan Lisa...mmg best Blont Palare berlakon). Kira tak rugi laa menonton filem nie... dan takde laa sampai deqlis kuar panggung...3.5 bintang utk filem nie...:-)

Okaylah, panjang nya review deqlis..haha.. jumpa lagi next review filem harry potter pulak..insyaAllah this coming tuesday nak pergi nonton:-))..harap takde sekatan jln raya..klu tak ..tak pergi laa hihi..
jumpa lagi...terima kasih sudi baca ya..

P minum yer, klu dahaga erkk ..kih kih kih:-)

6 comments:

shera haifa said...

aishh,, xde wayang kat cnie.. tngu cetak rompak aje la..:(

Cery said...

yes..sy pun suke cerita sekali lagi tu.. very light family romantik komedi... bukan cite heavvy.. jd takyah kita nak soalkan nape tu nape ni.. hehe.. kite enjoy je time tu... :-)

Afifi said...

bez x cite ni?? tp kala sam belakon xsuke sgt la..

deqlis said...

to shera: yeke??sian dia...

deqlis said...

to Cery: mmg citer ni light2x jer..tak heavy... cuma MIG leh improve lagi dari sequel in future agar citer lebih interesting... terbaik nyer citer ni mmg nampak cerita yg dtg dari idea ori bukan cedok mn2 movie..

suka laa tgk Mia tu:)

deqlis said...

to Afifi: Hehe..tak suka sebb tak suka nampak Sam jadik gitu kan??? deqlis pun sama... sebenornyer nak tgk Sam segak lagi bergaya..hihi..:)