Recent Post

Wednesday, January 18, 2012

Bila dah tak nak, dapat murahlah pulak....

Salam uools, al-kisahnya beberapa hari lepas deqlis ke Kompleks Pertama, saja2x jenjalan usha2x kedai spek mata...kengkonon cuti bulan Feb nanti nak melaram ngan spek mato...haha..(mengayat jap..hehe) sebenornye spek tue tujuannya utk driving sekali..al-maklum selalu driving rasa silau pula dlm keadaan matahari terik...

So deqlis ngan en hubby pun pergilah ke salah satu kedai di Komplek Pertama tue.... masuk je kedai deqlis terus beritahu yg deqlis mencari sunglass yg sesuai dengan imej deqlis...eceh...:-) yg sesuai dengan bentuk muka...maka pelbagai brand laa deqlis tibai...miahahahaha...test sana test sini..... mmg laa klu boleh tak nak lah yg boleh nampak kembang muka nie kan?? so dalam banyak2x ...brand Rayban yg bernilai RM690 yg paling okay walaupun tidak perfect bg deqlis... so bila tgk hege ternganga jap laa... huhu...bajet deqlis utk spek dalam RM300- RM400 jek...nie jauh tersasar dari bajet nie... adehhh...

Aper lagi? apa guna beli kat Komplek Pertama kalau tak tawar menawar..... deqlis pun tawar menawar laa....jurujual akhirnya mengambil calculator nyerr dan mengira....(hmmm standard laa nie...) kira2x punya kira, last2x RM450 katanya...adeh...masih tersasar bajet...

sambil deqlis try2x pakai.... dan menawar lagi..." bajet RM400 jer" tak boleh kurang lagi ker? hmm lama jugak sesi tawar menawar nie.....hmm tapi agak degil laa kali nie....jurujual berkeras tak nak menurunkan hege lagi... deqlis pun amik calculator...giliran deqlis pulak mengira...  deqlis nak kira berapa % yg jurujual kasik nie...setahu deqlis sebagai seorang yg pernah bekerja part time kedai spek mata nie dulu2x. (zaman sekolah menengah, lepas SPM sementara menunggu result) haha...so deqlis boleh tahu sejauh mana hege spek boleh diskaun kepada pelanggan... akhirnya deqlis kata ok..klu RM410 saya amik...

Jurujual tu tetap berdegil.... dia kata RM450 jugak...hmm dalam geram sebab penjual tu tak nak mmeberikan harga yg deqlis syorkan...dah up RM10 pun alih2x suruh amik brand lain yg dalam RM200-RM300 boleh dapat....sabor jer..laa dah kita berkenan dan sesuai yg itue .... TIBA-TIBA....deqlis teringat yg deqlis nak ke Singapore nanti... terus depan2x jurujual tue deqlis kata kat hubby " hmm kita nanti nak g Singapore kan? takperlahh ..kita beli kat sana la yer?" husben deqlis pun mengiyakan...

Tiba2x pulak jurujual tue kata " boleh laa RM400" ..... deqlis ngan en hubby saling berpandangan....dalam hati deqlis...tadi aku beria-ria nak kau tak nak kasi...sekarang bila dah terfikir nak pergi Singapore baru kau nak bagi...hati deqlis mula merasa berat untuk membeli..." dalam kepala otak deqlis terfikir latest design dan hege tak jauh bezanya dengan yg jurujual tu kasi..." deqlis pun pandang en hubby " takperlaa tak jadi beli kot, kami nak beli di Singapore nanti".....terus deqlis tengok jurujual tu mengambil calculator dan menaip 370... okay nie saya jual hege kos jer katanya.... hahah...deqlis dah tergelak dalam hati... ia memberi gambaran spek tu boleh dikurangkan hege lagi.... dari RM450 hege awal paling rendah yg dia boleh bagi tadi akhirnya dapat RM370.... hmm...tapi deqlis mmg dah takde hati nak beli dah walaupun dah kurangkan hege RM370 tue...

Moral of the story: kepada peniaga2x jika customer mintak dari awal2x tu kasik laa diskaun klu boleh kasi... jika mula2x tadi terus jer kasi RM400 tu, deqlis rasa mungkin deqlis dah beli...siapa suruh tak kasi....bila dah tak nak baru nak kasi.....silap sendiri... so u pun takde sale petang tue..

Tips lain: jika nak beli spek atau apa2x sahaja, jika uools kurang berjaya menawar hege, boleh laa guna helah nak ke Singapore beli barang tu agar jurujual menurunkan hege barang walaupun sebenarnya bukan uools nak ke Singapore pun....






4 comments:

.: iEyLa :. said...

selalu cmtu kan kak..
mule2 memang nak beli tp klu dah jadi cmtu jadi tawar hati nak beli..even harge dh kurang pon..
biarla xbeli tp ade pengajaran tuk penjual tu.. :)

Mama Zharfan said...

hehhe helah yg bagus...me memang tak reti bab2 tawar menawar :p

Cik Rose Cute said...

hihihi boleh la guna helah tue...

zahidahwahid said...

helah terbaik tu....hehehe

http://www.zahidahwahid.com/2012/01/5044/