Recent Post

Sunday, May 5, 2013

Resepi Waffle Rangup Di Luar, Lembut di Dalam

As Salam uools...., tahniahnya kepada uools yg sudah menjalankan kewajipan hari nie...5 Mei..... sambil tunggu keputusan penuh PRU13 me nak menaip resepi waffle.... simple jer resepi nie...:-)

Bahan-bahan

1 kotak susu penuh krim ( deqlis guna susu dutch lady 250ml)
2 cawan tepung gandum ( deqlis letak penuh penuh....berbukitlah kirenye, resepi yg deqlis tgk dr blog Reena, katanya 12 sudu besar penuh....deqlis nk senang anggar 2 cawan hitam my arcopal je)
3 sudu besar gula ( resepi asal 1 sudu shj, deqlis letak lebey coz waffle me makan dgn filling peanut butter yg x manis sgt....jk uools buh filling blueberry, strawberry atau coklat ker better 1 sb je ya)
1 biji telur gred A.
2 sudu kecil yis maurippan.
2 sudu kecil minyak masak  ( resepi asal guna butter...tp uools kena cairkan dulu...me malas nk cair menyair...so bedal minyak masak je..)
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar esen vanilla
1/2 cawan air suam

Cara penyediaan

Pukul telur dulu, masukkan gula, pukul lagi, masukkan tepung gandum, masukkan yis, garam dan air suam....kacau rata...biarkan 1 minit, masukkan susu penuh krim dan last sekali masukkan minyak masak atau minyak butter...:-) kacau... adunannya agak pekat ya... jgn terlebey air pulak...:-) setelah sebati biarkan dlm 15 ke 20 minit....sementara tue uools boleh panaskan waffle maker uools... boleh laa tgk tv dulu ke, sambung buat entri kat blog ke....

bila dh cukup masa, bolehlah gunakan senduk utk meletakkan adunan tadi ke dalam waffle maker.... eh sila letak elok elok, tangan kena lembut jee ye...nanti tertumpah pulak....:-) biarkan dulu dlm 8 ke 10 saat baru tutup waffle maker....tip ni utk mendapat bentuk waffle yg cantik...slps itu masaklah dlm 4 ke 6 minit...ikut suka uools...jika suka lembut jgn masak lama....jika suka garing masaklah dlm 6 ke 8 minit..  utk mendpt waffle idaman anda boleh je check status waffle uolls tue...bukak laa tgk... tak menjadi masalah....

waffle maker nie bukan mcm pembakar roti ada temperature 1 to 5... so masa memasak kena intai intai laa :-) dun worry klu nampak tergaring sikit..dia akan rasa rangup di luar, dlm dia lembut:-)...tp jgn laa kasi rentung keh keh keh...

bila dh menjadi golden color tu boleh laa angkat.... mmg confirm x melekat.... so filling kan dengan apa shj filling or topping yg uools suka..:-) ais krim pun me layan:-)

p/s:malam nie klu pr menang me akan buat waffle, klu bn menang me akan buat spaggeti carbonara:-) hehe juz a joke...:-)

No comments: