Recent Post

Sunday, April 11, 2010

CUTI-CUTI CAMERON HIGHLANDS- HARI PERTAMA




geram melihat bunga2 di CH ...




 



Episod percutian di Cameron Highlands... di sinilah kami bermalam... walau berhotel bajet namun gembira tidak kepalang... insyaAllah di lain masa kami datang lagi dan lagi....
 Masa dan ketika daku dan hubby bercuti di CH nie kami dapat bilik betul2 berhadapan dengan pemandangan kedai2 dan kami boleh nampak kereta pacuan 4 roda kami yang di parking betui2 di depan Hotel. hmm dapat pulak bilik yang ada katil King dgn 1 katil single lagi tue... suasana yg memang aman, tenang dan sejuk2.. sudah pasti seronok menginap di sini...malam2 pula kami  jalan kaki jalan2 di sekitar Pekan Brinchang..dan jika nak ke Pasar malam di Tanah Rata dalam 5 minit berkereta dah sampai... KFC pula betui2 berhadapan Hotel kami... apa lagi langgar MENU diet ku pada hari tersebut..huhu... 


Beli 1 set jer.. 3 ketul share ngan hubby,,kira nk diet jugak ...hehe... 


suasana dalam KFC CH... nak bahagian dada ayam kena tunggu 20 minit tue..
daku sabor menanti... heheh

Tentu seronok jika di teratak ku dapat di tanam pokok strawberry sebegini... Alangkah indahnya kediaman di hiasi dengan buah strawberry yang berwarna kegemaran ku ini.. dengan bunga2 indah berwarna-warni... pasti kunjungan ke Cameron ini meninggalkan palitan memori yang indah di sanubariku... mataku liar memandang nun di sana dan di sini segalanya segar dan menarik hati. Tak tahan rasanya..ingin ku dapatkan semuanya...ohh betapa ghairahnya aku...hehe.. hmm ada gaya penulisan novel dakk??

ingin ku titipkan memori indah walau 2 hari satu malam di cameron highlands, tetapi sudah cukup bermakna buat diriku dan suami tercinta. Episod percutian yang tanpa di rancang..akhirnya sampai jua kami di bumi dingin nan damai ini. walau sedikit telah di nodai oleh kerakusan manusia menarah bukit bukau nan hijau, walau tercalit keindahan dan suasana sejuk di sini. Namun keindahan setiap baris bangunan di sana menggamit suasana indah..di lereng2 bangunan dan di celah2 tingkap rumah pasti kelihatan pokok2 yang tumbuh indah berbunga inda berwarna warni..terutanya bunga ros yang menjadi kesukaan ramai..


cantikkan?

 kuning...

warna merah....

semua nak..hehe..

warna ungu yang cantik... bertuah lah siapa tinggal di CH nie.. ceria setiap hari dengan bunga2an segar dan warna warni...
kaktus juga menawan hatiku... sempat lah juga singgak beli 5 pasu RM10 Free 1 pasu..dan beli tempat letak kaktus2 ku ini tak silap RM7 kot..lupa laa hehe..


 
bersama pokok cili... di atas ini daku ambil gambo sahaja...tak beli lagi sebab 1st day... esok nak balik baru ku beli dekat kedai lain hehe...
posing sikit... jgn mare..

 

bila daku dan suami tercinta melewati hotel yang cantik dan tersergam indah di Brinchang ni, The Lodge Resort Hotel tak silap daku...lihatlah bunga2an segar sebelum masuk di pintu lobby nya...cantikkan..?
sedap mata memandang... kalau lah depan rumah daku di Bukit Jalil nie macam nie alangkah syokknya hehe... "berangan sudah" hehe,, Teringin jua daku bila2 ke sini lagi nak merasa stay @ Country Lodge Resort nie... pastu teringin jua  stay di Hotel Rainbow... wah macam-macam hotel semua teringin nak stay haa haa haa... tue laa kan...next time tu insyaAllah banyak kali lagi program ke sana... best best best....                                
daku dan hubby seronok ke sini banyak juga hotel yang kami survey 



















 Inilah Hotel Rainbow yang bertaraf 3 star, lokasinya juga di Brinchang. Di sini banyak kemudahan kedai-kedai menjual keperluan.
Sebelah kiri Hotel Rainbow jika dapat di lihat di gambar sebelah adalah Hotel Sentosa manakala Kedai Runcit berada di sebelah kanan Hotel Rainbow.

Menariknya pada sebelah malam Hotel Rainbow memang nampak cantik dan ekslusif. Harga pun tidaklah mahal mana lebih kurang tambah RM10-RM30 dari Hotel Jasmine.

Daku sampai-sampai di Pekan Brinchang ni kebetulan betul-betul meletakkan kenderaan di depan Hotel Jasmine, jadi dengan tak semena-mena tanya harga terus hb ku booking... tengok keadaan biliknya pun baik serta harga pun murah sebab kami sampai pada Hari Ahad ... tak sempat dah nak survey2...percutian memang tak di rancang... jadi sebab nak menghilangkan letih perjalanan jauh dari KL kami pun membuat keputusan CHECK IN saja di Hotel Jasmine.
Lagipun hb ku suka sebab dapat melihat kereta kesayangan nya betul-betul di depan hotel kami. Kami berehat dan menunaikan kewajipan sebelum keluar bersiar-siar pada hari pertama kami di CH.







Suasana yang dapat di lihat di ruang tingkap bilik penginapan kami...


Inilah Pekan Brinchang.


Ada KFC, gerai buah, kedai makanan cina, kedai tomyam, kedai cenderamata, kedai runcit dan lain-lain.





Akhirnya diet ku tergugat di CH ..huhu...

Hmm apa lagi? daku makan KFC


Tp berkongsi dengan hb ku tau... 3 ketul 2 org makan

..amik  1 set jer...(konon nk diet gak) hehe...

Depan mataku dah nampak bangunan KFC ni, walaupun pada permulaan nak makan makanan melayu lah..namun hasrat kami tu terpaksa di lupakan memandangkan di Brinchang nie tak banyak gerai makanan melayu. Hanya banyak terdapat gerai dan restoran makanan cina. Nasib baik tengahari tadi daku memang membawa bekal dari rumah. Daku yang lapar dulu dah makan semasa di dalam kereta...Nasi Goreng Cina nyum3x.... haa ni pun kira dah tak diet cara betui dah... namun alhamdulillah berat maintain jerkk ..berat tak turun laa.. tapi ok lah jangan naik sudah...hehe.. hb daku pun sempat makan bekal nasi goreng cina yang daku masak dari rumah lagi...


Setelah penat hilang... kami pun jalan-jalan ke Pasar Brinchang. Apa lagi terjojol biji mata tengok sayur-sayuran fresh2 nie... esok balik daku borong ha ha ha..

Pada hari pertama ni daku beli teh cameron perisa coklat dan strawberry... klu perisa strawberry nie brand Cameron Valley yang paling sedap dan harganya lebih mahal sikit dari brand2 lain...
Pilih teh... malam ni sebelum tido boleh bancuh satu minum... matlamat pembelian pada petang tu hehe...

Tengok sayur-sayur memang geram di buatnya...al-maklumlah daku nie memang hantu makan sayur...... teringat nak ku pernah gelarkan daku kambing huhu.... sebab suke makan sayur yerr.... korang jangan pk lain pulak... ha ha ha...daku memang suka makan sayur2an ni...
cuma masak asam keladi jer daku kurenggg...tapi still makan gakk... jadi semua sayur makan lah

di pasar pagi sampai ke petang ni juga ada jual jagung mutiara yang sedappppppppp thumb up laaa...

memang sedap...rasanya inilah pertama kali (statement aku & hb) daku makan jagung yang paling sedap... tak percaya kena pergi dan makan sendiri di CH ni... perghhh mmg sedap laa...teringat2 sampai hari ni... jagung memang rangup, manis dan klu makan tu tak lekat2 pun celah gigi... smooth jerk..camner lah daku nak gambarkan erkkk....dan sebab sedap sangat... beli sorang satu jerr... pastu daku pun borong lah di pasar tu 14 batang jagung besar2...kononnya balik nak masak sendiri.. sebab sedap sangat kan?? siap tanya dengan peniaga tu jagung ni tahan berapa lama... adik tu jawab 2 minggu.... itulah daku borong 2 beg plastik tue... berat nk jinjing hehe... tapi jika ada sesiapa nak beli jagung better laa beli terus bakar malam tu jugak..baru rasa fresh dan rangup nya tak hilang.... bila bawak balik nie freezer pun penuh memang ku letak di luar shj...tahan memang tahan...cuma dah tak fresh laa... klu masak tu rasa macam yang jagung jual kat KL nie jugakkkk...huhu... so pengajarannya..beli dan bakarlah jagung di CH jugak... tu laa niat hati nak pergi lagi bawak family besar...ramai2 bakar kan best... 
Alamak!!!.... sedapnye jagung
tingin pulak makan nie ..........
bila nak pergi lagi nie...
bila dah bakar buh marjerin
dan madu..perrghh sedappp..
jagung dah siap bakar nie satu RM3.00 ....mahal? tapi memang berbaloi dek kerana sedapp dia tu....





ok nak tunjuk pulak jagung CH yang belum 
di masak nie ....jadi sesiapa yang ke CH ni memang wajib laa beli jagung nie...rugi Oooo tak cuba... yang tak makan jagung pun pasti makan jagung .....hehe

untuk yang takde gigi...hihi
dun worrry b hepi... ada laa jagung dalam cup yang disediakan... yang minat jagung rebus pun ada...



selepas makan jagung dan jalan di pasar..kami menuju pula ke tanah rata...di pertengahan jalan jumpe air terjun ni... jadi singgah kejap... hehe macam jakun pulak tgk air terjun...sejuk bebenor airnyerr... sejuk dan tenang sekali mata memandang...

sempat lah segarkan bijik mata ku ni dengan air terjun ni.... hmm rasa cam nak mandi pun ada hehe... auww malu ni kat tepi jalan jer tau... mula ngarut pulak daku ni..

 
hb ku pun syok tengok air terjun ni... rasa sikit..memang sejukk oooo.. inilah antara mende yang takde kat rumah aku ha ha ha... perlu bercuti... mmg lah kan.. cuci mata dan ketenangan di tempat macam nie... agak nak dekat malam juga..kami bergerak ke pekan Brinchang dan teruskan perjanan ke Tanah Rata pula......antara Brinchang ke Tanah Rata lebih kurang 5 minit berkereta..

nie kedai-kedai di Pekan Brinchang..
kedai  makan cina yang 
paling banyak terdapat di sana..
Kedai makan Tomyam Fauzi..yang terdapat di Pekan Brinchang...

Kami takde selera nak pekena tomyam di CH nie.. rasa tomyam daku n hb ni high taste sikit hehe..jgn mare yer... yerlah dah selalu makan tomyam pun... paste tomyam kat rumah pun ada lagi.. (yg Siam Mari hihi)

jadi itulah ter makan KFC hehe.. dah cakap tadi kan??

ok selepas puas berjalan dan posing di sekitar Pekan Brinchang... makan KFC dan survey2 harga bantal strawberry dan sebagainya...daku n hb ke Pekan Tanah Rata pula....  di Tanah Rata ni ada satu Hotel bajet khas untuk orang Islam sahaja... namanya Hotel Alina jika tidak silapku...woo jgn mare klu salah info ya....

Tiba jer saja...hati ku happy sebab nampak ada pasar malam Tanah Rata.. walau dah dekat nak tutup...sampai agak lewat jugak dalam 9 malam macam tu... tapi sempat jua daku beli bantal strawberry yang kecik berkaki comel nie..
dan bila jalan kaki sedikit di deretan kedai daku sekali lagi membeli bantai besar... harganya lebih murah dari di kedai2 cenderahati di Pekan Brinchang tadi... rupa2nya kedai tu adalah kedai borong... jadi sesiapa nak beli hege bantal paling besar tu satu RM50 tawar dapat lah RM40... jika di Pekan Brinchang harganya antara RM55-RM80..perrhhh mahal beb!!..  

yihaa seronok lah balik bawak bantal... hb ku siap jeling2 lagi... tgk je bini dia duk shopping sakan sorang2..hehe..dia dok sakan snap gambo sana-sini nan hobi dia hihi... tak kisah janji daku dapat apa yg daku nak... kain bantal pun jenis gred A.. kain lembut..tido pun sedap... 

 
                                            bantal strawberry comey berkaki... suke2..hehe

                                strawberry besau.... bestttt....

posing skettt..hihihi.....
haa nie ...Harvest Shoppe..beli di sini bantal-bantal dari kecik sampai ke basau semua ada....lebih murah dari tempat2 lain...









ni masa di Pasar Malam 
Tanah Rata..beli yang bantal comey strawberry berkaki tu.

Setelah puas jalan2..dan dapat apa hajat hatiku tu..kami pun bergerak pulang ke Pekan Brinchang....semasa kami ke sini bukanlah peek time..so memang keadaan sunyi dan tenang jerlah... parking pun senang..tempat standard..hehe betul2 di depan tingkap bilik penginapan... senang nak tgk kata hb ku....
aktiviti malam? daku sediakan minuman teh coklat cameron, makan jagung mentah..sedap ooo manis giller... makan gitu pun sedap... dan lupa cerita tadi...beli jua buah jambu jeruk ..perghh sedapp jugak... meleleh ayaq liuq ku tgk... sedap tau.. siapa ke CH kena beli jugak... macam biasa beli jgn bawak balik laa.. beli makan di sana... ok.. gambar setelah jambu di potong daku tepek di atas nun..hehh..

ok.. malam tu hb ku keluar kejap ke kedai bawah yang bersebelahan hotel Rainbow... daku makan jagung laa hihi sambil tgk TV...Astro pun ada...

ok berakhir cerita HARI PERTAMA DI CH... hari kedua? yakni hari sesi lawatan..jadi nanti ya daku sambung lagi...


3 comments:

annfrendly said...

salam..
seronoknya baca entri pasal cameron ni..lawa2 bunga kat sana..

Shaizhar said...

rindunya nak ke cameron highlands lagi.last sekali ke sana ogos 2010 yang lalu.

ketikketok said...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.