Recent Post

Wednesday, October 20, 2010

Gulai Lemak Labu Petola

 Nak sembang apa yer hari ni?? hmm ... walaupun dah habis idea nak masuk n3 kali nie...teringat pulak gambo gulai lemak labu petola yg hb deqlis snap tempohari... tak enterframe lagi dalam blog nie eceh ceh ceh... so uools layanlah... gambo nan hadoo nie..
resepi?? alahai sonang jo main campak2 jer resepi nyer.... ngeh ngeh ngeh... nak jugak??

Gulai Lemak Labu Petola

Bahan2nya:

1/2 biji Labu  (untuk makan 2 orang)
1/2 batang petola sederhana besar
10 tangkai cili api (nak lagi pedas lebihkan jerkk)
1/2 inch halia
1 biji bawang besar
1/2- 1 inch kunyit hidup (agak2 jer nk kuning tahap mana..) hehe
6-10 ekor udang sederhana besar
1 sudu kecil udang kering/ikan bilis di tumbuk (jika suka) jika tak buh pun takper..
gula dan garam secukup rasa.
air secukupnya..
1 kotak santan kotak 

Cara-caranya:-

1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Setelah didih masukkan labu dan tutup periuk.
3. Masukkan bawang, kunyit, halia, udang kering/ikanbilis tumbuk. biarkan seketika.
4. Setelah agak empuk masukkan udang dan biarkan seketika.
5. masukkan santan dan petola.
6. Rasakan dengan garam dan gula...
7. masukkan hirisan cili padi (jika nk tambah pedas) atau sebagai hiasan. siap utk di hidang.

P.S: deqlis masak memang tak buh minyak masak langsung..kiranya Masak Lemak cili padi rebus sahaja... yang petola tu jika tak buh pun takpe... sebab dah ada deqlis buh jerlah kasi color2 sikit..ngeh ngeh ngeh...santan pulak..deqlis buh agak2 jugak...tak buh semua satu kotak..tengok jugak kepekatan nya...agak2 lah..jika rasa suka pekat kuahnya boleh buh 1 kotak..macam deqlis yang jaga kalori makanan nie buh bagi rasa2 jer... tak buh tak sedap pulak kan??ngeh ngeh ngeh,,,oh yer..dalam bahan tumbuk tadi nak buh bawang putih sikit dalam 2-3 ulas pun boleh... masa buat hari tu, deqlis tak buh pun sebab bawang putih ni dah kehabisan hehehe... 

Sekian...


Photobucket 

3 comments:

Sue J Brooks aka SJB. said...

First time ni :).

deqlis said...

apa yg 1st time??
dtg blog deqlis ke?? thanks ye..
salam kenalan...

rajin2lah singgah sini layan n3 pot pet pot pet deqlis...hehe

deqlis said...

alamak..bila baca2 terlupa lak 1 bahan///..
resepi tu kena tambah air asam jawa yer...atau buh asam keping 1 keping heheh...