Recent Post

Thursday, November 4, 2010

Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W


Kali nie deqlis wat n3 tentang buku yang deqlis baca lagi... buku ni byk info dan maklumat berguna bg kita untuk menjaga pemakanan mengikut sunnah nabi. oklah sebelum review pjg..nie detail pasal buku nie


Nama buku: Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W
Penerbit: Synergy Media
Jumlah mukasurat: 135
Penulis: prof. Dr.Abdul Basith, Muhammad as-Sayyid, Siti Nur Zarina


Deqlis ringkaskan :

MAKANAN UNTUK PEMBESARAN:

1. SUSU

2. DAGING
-merupakan salah satu sumber protein, mineral dan lemak.Kandungan asam amino yg terdapat pd daging sangat sempurna.Oleh itu memakan daging secara TIDAK BERLEBIHAN membuatkan kita sihat dan kuat.
-dalam keadaan normal. seseorg itu hanya memerlukan kira2 1gram daging untuk  1kg berat badannya
-Lemak daging mencecah 15% dab kalori yg tinggi iaitu mencecah 160 kalori atau lebih dalam 100 gram
3.IKAN
-sumber lemak, protein dan vitamin A, D dan mineral kaya dgn iodin, minyak dan fosfor yg sgt baik utk sel-sel otak.
-ikan air laut mempunyai gizi lebih tinggi dari ikan air tawar.
-yg bezakan daging ngan ikan adalah, ikan lebih mudah dicerna dari daging.
-sebahagian besar ikan mengandungi 20% protein dan kandungan kalori sebyk 50-80 kalori dlm setiap 100gram dan lemak kurang dari 1 gram.
- minyak ikan merupakan sumber vitamin yg baik dan larut di dalamnya
-ikan2 kecil seperti ikan sardin meru[akan sumber kalsium yg baik jika dimakan bersama tulangnya.
-ikan mengandungi urine yg tinggi, pesakit sendi tidak digalakkan memakan ikan,.
-makan ikan berisiko rendah kena penyakit jantung
4. ADAS (Foeniculum)
-Adas (kacang dal) merupakan makanan yg kaya dengan protein dan banyak di makan oleh beberapa bangsa di dunia..
mengandungi serat tumbuhan dan zat besi yg mencegah masalah kesukaran membuang air besar., anemia.
-dapat melancarkan salur urine
-pesakit sendi tidak digalakkan memakan adas kerana adas mengandungi unsur bioin yg menghasilkan zat asam urik (uric acid)

MAKANAN SUMBER TENAGA

1. MADU
- ubat sakit mata
-ubat darah tinggi
- menyuburkan kandungan
-ubat cedera parah

2. KURMA

salah satu yg menarik dan perlu di ambil perhatian yg tercatat dalam buku ini adalah:
tentang Kurma sebagai sumber tenaga dan ubat bagi perempuan yg bersalin

Salamah bin Qais meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
"berilah kurma kepada isteri kamu menjelang bersalin. Sesiapa yang nenakan kurma ketika itu, maka anak yang keluar bersifat penyabar. Sungguh, kurma adalah makanan Maryam ketika melahirkan anak. Seandainya Allah swt memiliki yang lebih baik daripada kurma, nescaya Dia akan memberikan makanan itu kepadanya."

dgn memberi kurma kepada isteri sebelum melahirkan/beranak... ia dapat menguatkan otot2 rahim. Begitu juga ketika melahirkan bayi.. ketika itu, zat2 yg dihasilkan kurma akan mengatur gerakan otot dan menambah daya tekanan otot. Selepas bersalin, zat2 itu mencegah berlakunya pendarahan dan demam yg biasa dialami seorang wanita sewaktu nifas...

3. ZAITUN
- Vitamin A, D dan H

MAKANAN PELINDUNG TUBUH

1. ANGGUR
2. BUAH TIN (bukan tin susu yer hehe)
3. BUAH DELIMA
4.SAYUR-SAYURAN
- labu, bawang merah, bawang putih, air,

haa..nielah serba sedikit... byk lagi info menarik tentang pemakanan dan amalan pemakanan RA SAW nie..

SHARING IS CARING


Photobucket

3 comments:

Mata Hati said...

berapa harga buku ni... ada masa nanti boleh cari

deqlis said...

RM14.90 shj...
boleh lah cari...

deqlis pun nak cari siri2 lain pula spt RAHSIA KESIHATAN RASULULLAH SAW, THE GREAT WIFE: AISYAH r.a, THE GREAT HUSBAND: MUHAMMAD S.A.W dan satu lagi ttg wasiat akhir Rasulullah s.a.w dan para sahabat.

lina said...

salam kenal -Bagus share this info....tak ramai yg tahu labu kegemaran rasulullah kalau nak lagi detail ada dalam kitab Syama`il Muhammadiyah karangan
Imam at-Tirmidhi RahimahuLlah.