Recent Post

Saturday, November 6, 2010

Nasi Ayam Beriani



 Salam... hari nie nak tepek gambo Nasi Ayam Beriani yang deqlis masak semalam... (ala Deepavali) hehe.. nak tepek semalam tak sempat ...baru siap wat watermark nyerr hari nie.. jadi inilah menunya.. bukan Nasi Ayam dan Bukan Nasi Beriani... hahaha.. inilah Nasi Beriani Ayam.. simple jerk nak buatnyer.. janji lain dari yang lain dan nak tukar2 selera..
 Layan laa gambo nie..hehe..
hb deqlis senyum jer tengok deqlis dok snap gambo nie... dia kata "nak masuk blog?" hihihi..
yerlaa tetiba teringat..klu idak lajuussss makan jer...
klu dah duduk atas meja baru nk p amik kamera alamatnya wassalam lah yer...

nie deqlis dah awal2 prepare kamera atas meja hahaha... agaknya cam mana laa blogger2 lain yer? yg hari masuk n3 makanan n resepi tu?? mesti kamera kat dapur kot?? cam uncle MAT GEBU kan?? kena tropong kot rumah dia hehe
 ok pastu ngan berseleranyalah kami makan...
menu NASI AYAM BERIANI nie..

maybe jika ada jagus pun sedap klu letak dalam Ayam beriani nie kot.. lagi laa ala2 beriani..

oklah selamat menjamu selera ya..!

Ayam Beriani

4 -5 ketul ayam
1  pes seri tanjung beriani
1 biji kentang
1 sb kicap manis
1-2 biji cili merah di hiris serong
bawang merah dan bawang putih di hiris nipis 
1/2 kotak santan ayam brand
sedikit air 

masak cam kurma tue lebih kurenggg..yg pastinya tak perlu tambah garam. dah secukup rasa..:-)

hmm menu sayur pulak, deqlis wat  kobis beijing goreng shj.... 

dan nasi putih masak lah cam biasa.. itu jerr

asalnya, deqlis mmg nak buat nasi beriani guna pes seri tanjung nie, tetapi dek tak cukup bahan2 di rumah dan malas nak turun g kedai..heheh.. jadi tetiba jer tercipta resepi Ayam Beriani..nie..  pastu deqlis wat laa buh cam kat ats tue... untuk tambahan cedok jer yg kat pinggan bawah nie..ngeh ngeh ngeh...
sayur kobis beijing gereng sempoi..
Ayam beriani... sedap laa bg tekak deqlis n hb.. klu uools tak cukup bhn cam deqlis
leh laa try resepi nie ngeh ngeh ngeh...





8 comments:

samsul siji said...

boleh pos x mknn ni, heee

deqlis said...

alahai posmen cuti deepavali tak abis lagi laa..hehehe...

ainzuryn said...

emmm...lapo lak rasanyer..huhu.

samsul siji said...

deepavali semalam, bkn hari ni.

deqlis said...

to ainzuryn: lapo yer?? meh deqlis suap...hehe..

to samsul siji: yo2 laa dia tue...posmen tu lanjut cuti nyer sampai ari nie...hihi..1 hari cuti x cukupppp..ekekeke..

samsul siji said...

ok2, jgn marah, hehe
tu gurau je

deqlis said...

to samsul siji: alahai...mn lak nk mare.. deqlis pakat gelakk jer nie hehe...

samsul siji said...

akak ni suke post mende masakan2 kan, buat org lapar je slalu. ha3...
nasib baik x bulan puase, lau x mmg x ar, hahaha