Recent Post

Wednesday, December 15, 2010

Jelly Kelapa Muda


Isshh dah lama tak basahkan tekak dengan Jelly Kelapa Muda nie.. last buat masa MIL datang rumah dulu..hmm lama jugak tak buat..huk huk. 
jadi buatlah hari ini... tp gambo latest tak snap lagi...tu dok dlm peti ais lagik.. 
saboorr! tunggu masa tuk di makan..:)
 so sebab takde lagi gambo makanan nyerr.. deqlis buh laa gambo Jelly Kelapa Muda yg deqlis buat masa my MIL dtg rumah tak lama dulu tue.. color hijau ya.. sebab i pakai serbuk clr hijau..ngehhh.. klu beli serbuk jelly peket tulis yg white clr...so jernih laa JElly nyerr macam kat kedai jual tue...... nak clr lain pun ada..pilih2x jer mana suka..:-)
tp yg pastinya isi kelapa nya bykkkk! mana nak dpt kat kedai kan? kan ? kan? haa nie laa penangan buat sendiri..hihi.. klu beli selalu sikit je kelapa nyerr... ngehhh... 

jelly nie lembut2x gitu2.. so makan pun dengan penuh kelembutan eceh!!

di atas permintaan pnstoberi, nie deqlis tepek ya resepinyer... selamat mencuba..:-)

RESEPI:

JELLY KELAPA MUDA
Bahan2x:
10 gm serbuk agar-agar 
(deqlis guna cap burung layang2x jika tak silap ku.. peket warna kuning tue..selalu mmg ada kat tesco.)
3 mug air biasa ( hmm lebih kurang 600ml )
1 cawan gula - (deqlis 3/4cawan jer sebb I dah manis kan kat senyuman hehe)
2 mug air kelapa (hmm lebih kurang 500ml )
isi kelapa muda (buh laa byk mana suka..^__^)

Cara2x nya
1. Masakkan air & serbuk agar-agar sehingga mendidih.
2. Masukkan gula dan biarkan mendidih
3. Tapiskan dan masukkan air dan isi kelapa muda. Kacau rata.
4. Masukkan jelly kelapa muda dalam acuan dan sejukkan dalam peti sejuk.
5. Hidangkan sejuk [chilled] untuk minum petang atau glurppppp time tengahari yg panas..ngehhh ngehhh.

sekian...mudah jer kan?
mmg rasa akan jadik cam kat kedai tue... confirm punya..horeeyy!

6 comments:

MiszUna said...

duhh ...
sedapnye...
nak jugak nak jugak !
lame ta makan :P

Fieza79 said...

lama dh tak pekena jelly kelapa...mau tghari cmni makan best ni..sejuk jek..

JaSSNaNi said...

amboiiii.. sedapppnye jeli kepala ni.. makan time tengah2 hari tu lagi best.. sejuk je masuk ke tekak.. eegegegeg,, cam nak je waktu2 skrg ni makan jelly.. :P

wida said...

mmg sedap mkn masa hari panas..sejuk jer tekak ni.tp sy selalu beli jer..rm1.20 sebekas

PUANSTOBERI said...

sila tepek resepinya puan..
huhuhuhu

deqlis said...

to MiszUna: nak?? meh akak suap..ngehhh...:-)

to Fieza79: tulaa sebb lama tak pekena laa dok tingin nie.. dah selesai ngapp pun hihi..:0)

to JaSSNaNi: hehe..mmg time panas2x slurrppppp slurrpppp satttt je masuk ke tekak terus berdesupp ke perut hihi

to wida: hihi..klu deqlis bli mau 3 bekas sorang...ngehhh..

to Pnstoberi: opps tak tepek yerr?? ...nie malam buta baru check blog nie..ekekeke.. senang ajer mix kan air, air kelapa, agar2x serbuk, gula... itu jer... deqlis main agak2x... nnti ku apdet resepi yer k:o)