Recent Post

Friday, December 10, 2010

SAAT YANG BAHAGIA by My Precious


Wah! join jugak Giveaway Contest nie...
Betui2x saat bahagia..sejurus selepas akad nikah...
bestnyer teringat masa nie...

NAMA ANDA & PASANGAN : ELLISMELIA & KHAFIZ
TARIKH KAWIN : 17 OGOS 2007
Panggilan manja antara anda berdua (",): ayang&yang atau bangpit&deqlis atau dinda&kekanda

PENGALAMAN KALI PERTAMA DI RUMAH MERTUA

Mestilah dag dig dug kan? Yerlah kali pertama !
haa.. deqlis tak boleh lupa saat di mana MIL ku test "boleh masak ke tak...!"
mcm mana nak tau?? haha.. MIL bg tau ada ikan, udang dan sayur.. pastu MIL pergi nat (pasar pagi)
tinggallah deqlis sengsorang kat dapur tue.. 1st time masuk dapur.. hmm nak masak aper yer??
pastu deqlis pk laa nak masak apa dan apa yg ada (bhn2) apa lagi selamber laa deqlis bukak peti ais MIL ku.
tgklah bhn2x apa yg ada leh wat apa...
oklah settle bab tu.. fuhh lega.. selongkar2x jumpa gak mcm2 dlm peti ais tu hehe..
pastu jeling2x kat mana garam, kat mana gula...semua ku kena survery dulu..
dah settle apa kata survey...teng teng tengggg!!..
pas tu..nak mula masak.. alamak!!! dapur jenis kena cucuh api mancis tue laa baru leh on api..
sebenarnya deqlis tak biasa guna pun cenggini...huhuhu..
so deqlis panggil laa en hb yg duk kat depan... camner nie nak masak?? haha..
en hb terus tunjuk kepakarannya hehe...ala dapur mak dia kan>> takkan  tak reti.. dia ngan cool jer ajar deqlis... hah deqlis sekali ajar jer..dah terror..hehe..:-))))  pastu mati ke api tu, deqlis lak naik syok menghidupkan ngan batang mancis..hehe.. so siaplah masak.. mcm main masak2 daa..hehe

yg bestnya..bila MIL balik.." wah! dah siap dah masak.." pastu MIL tgk2x laa apa bhn2x deqlis pakai.. pastu MIL ku cakap..haa pandai pun cari bahan2x dlm peti ais..hehe..(glurppp glurppp gak laa dlm ati tue hihi)
masa makan lak MIL cakap sedap (lega tui).., pastu MIL ada cakap..."haa jumpe pun terung ker cili besar ke apa deqlis luferr laa pulak..mmg sedap buh dlm masakan nie"... cenggitu laa lebey kurengg...
(dgn erti katanya lulus laa test tu eekekeke)

yg nk tergelak nyer...MIL cakap " pandainya guna dapur nie" (dapur bukan main petik jer tau) ekekeke.. dlm hati ku.."hehe mak sebonarnyer en hb yg dah ajar ku tadi" heheh... MIL tak tau...
MIL ku tau klu MIL ku baca n3 nie ekekeke...
tau deqlis jawab apa?? deqlis sengih jerkkk keh keh keh..
tp sekarang klu balik Perlis.. mmg syok jer guna dapur tue.. syok main mancis keh keh keh..
:-) masak2x ngan MIL mmg best tau..:-) selera sama tu yg yg best..:)

dah habis baca?? haa... bg yg belum kahwin tu ready2 ya..
masuk dapur jgn tak berasap hahahaha..
nk join? KLIK SINI


9 comments:

shera haifa said...

wah takutnya,dh la xpndai msk nie..

deqlis said...

dik, akak ni nk kata pandai sgt tu idak ler... (byk lg kena blajor jugak) cuma akak mmg minat masak laa.. tp klu dah 1st time kat rumah MIL, & 1st time masuk dapur dia ... nak biasakan lagi kat dapur tu, kat mana garam, kat mana letak bawang dan sekian2x...mmg akak pun glurppp burppp burrppp gak hehe... tp alhamdulillah selamat dah hehe..:-)

rimieilya said...

nampak gayanye kne start praktis memasak dr skrgla ek..nk kne asah bkl bakat memasak dl2..asyik duk hostel je,nk mkn je ode..

kl bakal MIL test cam gini, maunye cuak abis..huhu..

Ana Mardia said...

ha'ah la.takot ni..xpandai masak..uwaaa namo kawenn

deqlis said...

ala rilek2x..ngan takut lak hehe..
masak2x leh blajar...campur2x jer mana2 bhn..bg sesedap rasa..ok laa kan? mula2x xpandai takper..lama2x terror laa nanti..:)

deqlis said...
This comment has been removed by the author.
deqlis said...

to Ana Mardia yg dah taip kat ats tuih...hihi

to rimieilya: ngeehhh.... akak dulu pun duk hostel dik... xper leh diasah...no prob punyerr.. janji minat tu ada...semua jalan daaa..:-)

senang jer tips akak, depan MIL nanti jgn kekok2x di dapur... dan jgn laa cuak...just rilek2x jer confirm MIL suka punyer...heheh..

akak pun cuak dik noonnn... kasi tenang dada dulu..n tarik nafas pjg... keh keh keh.. dan klu dh gayanyer pun ala nk menge TEST kan?? mesti daq diq duq jugekk dik noon ooiii... cube interview chef wan..klu test mesti cuak kupu2x gak dia hahahaha...


by the way, masak dgn MATA HATI..pasti sodapp tau..ehh eh tersebut2x lak nama salah seorang blogger di situ ... sihat kot dia..mudah2an Amin.

nasuha ahmad helmi said...

comellah gambar kahwin ni...=)

Phat said...

singgah http://phatthegreat.blogspot.com/