Recent Post

Wednesday, January 26, 2011

Cucur Jejari Ketam





Petang2x nie jom makan cucur...kali nie deqlis buat cucur ketam ..opps bukan cucur ketam yang popular dekat Kuala Perlis tu yer... yang itu namanya pun Cucur Ketam tetapi cucur makan dengan ketam goreng...perrghh ketam! mestilaa sodapp kan?? yang ini Cucur Ketam,juga..tetapi batang/jejari ketam jerr... hehe.

hari tue deqlis jenjalan kat blog Ina ada resepi Cucur Nasi Jejari Ketam... jadi deqlis pun terus rembat 2 paket jejari ketam tempohari... tetapi deqlis derhaka sikit ngan resepi tue.. sebab terpaksa derhaka!! haha..tiada stok lebihan nasi daa... 

Resepi  Asal - copy paste dari Blog Ina atau Kak Ina nie...(sorry tak tau umur..agak2x naa) jgn mare..huk huk

Resepi CUCUR NASI JEJARI KETAM - 
Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1 biji bwg merah - di hiris 
  • 2 biji bwg putih  -  - yg ni aku x guna
  • 1 sudu besar udng kering-rendam , toskan n di tumbuk
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air,
  2. Masukkan tepung gandum , soda bikarbonat ke dlm bekas dan tuangkan nasi kisar tadi  n sedikit air gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, udang kering tumbuk ,garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan crabstick dan gaul hingga sebati lg.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
= Boleh juga gunakan sudu utk mengoreng cucur ni...sudu hendaklah di celupkan sebentar kedlm minyak panas tadi dan jemputlah adunan cucur tadi kedlm minyak gorengan....dan buatlah sehingga habis... 




Nampaknya Ina juga amik resepi nie dari K.Yatie.. pepun..thanks kedua-duanya..

Nie resepi deqlis pulak.. takde nasi..suka ati nak derhaka byk..hahaha..nama pun sudah tukar.. CUCUR JEJARI KETAM..ngehhh..

Resepi
 CUCUR JEJARI KETAM 


Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung gandum + 1 cwn tepung beras + 4sb tepung jagung  
  • air secukupnyer (agak2 ler)
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1 ulas bawang putih
  • 6 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • 3 biji cili padi d ihiris nipis
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • 2-3 helai kobis beijing di hiris halus dan potong 1 inch.1 inch
  • sedikit potongan lada benggala di potong dadu.
  • 1 sk kicap manis
  • sedikit lada sulah
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya

Sonang jo...campur semua bahan... goreng dengan sudu.. (deqlis buat bancuhan cair sikit) so kena guna sudu.. makan begitu shj dah sodapp..

P/S: insyaAllah next time cuba taknak menderhaka!! hehe..nak buh nasi n ikut resepi asal.. sebab nak rasa apakah perbezaannya buh nasi dengan tidak.. menurut Ina resepi asal rasanya seperti takoyaki.. teruja laa deqlis nak mencubanya..:-)

3 comments:

Hezesuze said...

amik resipi tapi nah suh bibik weols buatkan ...aci tak??? huhu

dah klik hb

PUANSTOBERI said...

Deqlis,
Ina tu my SIL. Kak Long my asben. Tehehehehe.

deqlis said...

to Hezesuze: masak kena iar tgn sendiri baru sedap tau... kang bau tgn bibik kanggg..kih kih kih..

to PS: oic... tak sangka i..keciknyerr dunia hehe..