Recent Post

Friday, January 28, 2011

Kisah Pinjam Duit

Tersentuh hati deqlis bila membaca entri whiteymommy yang menceritakan kisah dirinya sedang shopping langsir dan tidak cukup RM20..cuba pinjam kawan tetapi kawan pulak tak sudi nak kasi... kalau deqlis pun pasti ku terasa hati... :-(

Teringat deqlis kisah yang lebih kurang sama, cuma alhamdulillah deqlis lucky sebab ada seorang adik yang sudi meminjamkan duitnya kepada deqlis. Terima Kasih kepada adik itu, hingga sekarang deqlis masih ingat dan amat hargainya.

Kisahnya ketika deqlis seorang diri shopping barangan komputer di Low Yatt Plaza, masa nie single mingle lagi... sebab nak guna sangat thumb drive deqlis gagahkan diri mencari... seorang diri ke sana... Dulu takde jual online nie, klu ada pasti ku order online jerkk...dan masa tu harga thumb drive mahal lagi..ratus2x pasti terbang yang tak sampai 1g pun...huhu... 

Sampai di Low Yatt tue, perrhhh punyalah ramai orang... deqlis nie mulalah mencari apa yang diidamkan. Bila dah jumpa, tup tup check2x duit dalam purse tak cukup pulak RM20. Mulalah cari ATM mesin, masa tue puas melilau dalam building tue mencari memang takde...  sedih betui, sebab dah sampai dah tapi barang tak dapat beli pulak... dah laa jauh naik turun bas semata-mata nak sampai Low Yatt plaza tu.. dengan menggalas beg lagi... penat sungguh rasanya...galas beg sebab lepas tu nak balik kampung terus.. kira nak guna thumb drive tu untuk nak siapkan assigment time cuti semester... 

Deqlis mula rasa sedih kerana niat untuk membeli seakan tidak kesampaian. Cuba menawar dengan peniaga pun dah habis tawar dah...itulah last price yang deqlis dapat. masih tak cukup RM20. Deqlis memandang kiri dan kanan, manalah tahu jika terserempak dengan sesiapa yang deqlis kenal, boleh juga pinjam duit mereka dahulu. Tetapi perasaan sedih makin merentap perasaan deqlis ketika itu. Tiba-tiba deqlis dapat idea. Cubalah dulu mana tau ada insan yang sudi membantu. Deqlis menoleh kiri dan kanan deqlis kembali  mencari-cari siapakah yang deqlis rasa sudi memberi pertolongan. Deqlis memandang ke arah seorang adik sedang membelek-belek headphone (jika tak silap deqlis..).. deqlis menghampirinya..... huhu..Deqlis dengan tebal muka nyerr... memberanikan diri bertegur dengan adik perempuan tu, tak silap deqlis dia bersama dua tiga orang sahabatnya... deqlis pun beritahu masalah deqlis,lebih kurang macam nie laa "dik , sebenarnya akak nak beli thumb drive nie, tetapi duit tak cukup pulak, kat sini pula takde ATM mesin, jika tak keberatan, boleh tak pinjamkan akak RM20 tue? esok akak bank in duit tu semula ke akaun adik..ok?" adik tu nampak mcm dok pk2x jugak... terus deqlis tambah " mintak tolong sgt2x..dik, klu tak beli hari ni, tak tahulah bila lagi nak datang sini...klu adik ok, esok akak bank in ke Maybank adik".. adik tue terus berikan RM20 tu kat deqlis.. dan deqlis pun bertukar-tukar no.hp dan adik tu memberikan no.akaun mbb nyer... alhamdulillah...dalam hati deqlis bersyukur sangat2x ada orang yang nak percaya kat deqlis...orang yang mmg tak kenal deqlis tetapi sudi membantu.... deqlis sempat berkata " terima kasih banyak2x ye dik" .. dalam hati Ya Allah syukur sangat2x...

Keesokannya deqlis terus bank in duit kepada adik tue kembali... (masa tu tak reti online2x nie lagi heheh)..nasib baik bank dekat jer dari rumah mak, boleh jalan kaki jer ke Maybank. Selepas bank in, deqlis sms adik tue, ucap terima kasih dan memberitahu duit dah bank in, adik tu pun ucap "sama2x dan no prob kak!!.... ". Ya Allah begitu deqlis bersyukur kerana walaupun hampir-hampir  tidak dapat membeli thumb drive yang dihajati tu pada hari tersebut, akhirnya dengan izinNya deqlis berjaya membeli. alhamdulillah...

Cuma yang sedihnya kini, deqlis dah kehilangan no.hp adik tue setelah bertukar telefon bimbit. Deqlis doakan adik tue dirahmatiNya dan mendapat kebaikan dunia dan akhirat. Terima Kasih kerana percayakan akak.

dan bila baca kisah whiteymommy tadi, hati mana tak tersentuh. memang lah kecil hati...jika sahabat sendiri tak sudi membantu, bukan kita takde duit, cuma masa dan keadaan ketika itu yang memaksa kita untuk meminta bantuan.


5 comments:

Mama Zharfan said...

jrg tau dlm dunia ari ni, a stranger mcm yg u citer tu sanggup bagi pinjam duit :) u are so lucky, and she's one in thousand i guess :)

me buat entry psl hadiah yg bagi tu--esok me auto publish :)

dodol tu sgt sedap tau!! my mom+adik abiskan --dh selamat dlm perut diaorg heheh

Cery said...

dear...rambut sama hitam hati lain2.... by the way.if u need the herblax do msg me atshareeza80@gmail.com for COD

deqlis said...

alhamdulillah ada rezki i.. bygkan dlm ramai2x manusia tue, i leh pilih dia, n then dia kasil pulak.. punyerr lega rasa ati...mula2x tu terpk jugak kot nanti memalukan diri sendiri jerkk..

yeke? tak sabor tgk..insyaAllah nnti i terjah..hihi

yeke? alhamdulillah ur mom + sis sgt suka dodol tue..

Whitey Mommy said...

alahai sis... terharunya...nick saya ada kat sini...terima kasih ya sis...:)
sedih pulak bila kenangkan balik...

bertuah sungguh sis... hehehe kalau saya pun tetiba ada orang yang nak pinjam RM20... bagi je... bukan banyak...tapi kita just nak minta pinjam RM20 bukan Rm200...tu pun kalau balik rumah... terus je bank in...

boleh jadi pengajaran juga...

P/s: tak tahu pun sis buat entry ni... tapi bila check nuffnang tadi... ada as a refferal... tu terus tengok...:)

deqlis said...

hai Whitey Mommy.. no prob..sebab tersentuh jugaklah sis wat topik kat sini...teringat kisah sis jugakk..

jgn sedey2x ya... kita anggap jer kawan yg tak kasi pinjam tu mmg takde duit ker kan??

wah! pasnie klu sis terjumpa whitey mommy oklah kan..leh nak pinjam duit hehe...nk pinjam byk sikit leh?? hehe..sis gurau2x jerkk..

tulaa ..mmg kita leh kasi pinjam duit, ttp kena tgk org jugak...jgn kasik kat org yg keje nyer PAU duit org sudahlah....so kena pandai tgk org gak lerr...

betui tue..

P/S: oic.. sis mmg selalu jalan2 baca entri WM... n keep going blogging ya!