Recent Post

Wednesday, February 16, 2011

Botol Plastik APA yang ANDA guna??


Salam dan selamat pagi... uools mesti pernah baca isu botol kan?? ala botol minuman tue?? pernah juga deqlis dapat sms supaya jgn refill botol air mineral tu byk kali...dan jgn letak dekat dalam kereta... nie untuk saling ingat mengingat antara kita tentang satu kajian mengatakan hawa panas yang memanaskan bahan plastik dlm botol memiliki bahan kimia tertentu yg boleh menyebabkan kanser payudara. So, berhati-hatilah dan jangan meminum air dlm botol plastik yg sudah ditinggalkan di dlm kereta.


Hawa panas dapat menyebabkan toksin/racun dari plastik menjadi bocor dan bercampur dengan air dan mereka telah menemukan racun ini pada jaringan payudara. Seboleh mungkin gunakan gelas stainless steel atau botol kaca ya.

Kalau nak beli botol air pula..beli yg bergrade 7.. 
setiap bahan plastik yg kita selalu beli, ada grade die kat bahagian bwh.. contoh kalau btol mineral biasa bergrade 1.. kalau bergrade 1 neh, hanya boleh pakai maksimum 2 kali sahaja..
utk mengelakkan reaction seperti cerita di atas dlm keadaan panas..

Kalau bahan plastik yg bergrade 5, biasanya microwaveable..
lagi tinggi grade no , lag tinggi kualiti die..
sekarang ni byk jual botol air yg besar2 bergrade 7...

info pasal grade2x botol air nie pun deqlis dapat dari blog2x juga... tp tak ingat blog mana...sebab pernah suatu ketika dulu deqlis bw... so kali nie deqlis cerita kat sini pula ya..

Contoh botol Grade 7
 nie deqlis punyer hehe
haa..nampak tak no.7 tue... mcm botol deqlis nie, kena selak sikit sticker putih tu baru nampak..(terlindung) ngee..

Jadi ..uoolss ..apa lagi segeralah bertukar ke botol grade 7...:-)
mcm2x brand ada di pasaran sekarang.... deqlis pun suka mcm2x bentuk dan brand..
sebab deqlis mmg suka minum air masak dan membawa air masak ke mana shj kaki ku melangkah:)

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

As salam deqlis...K.atie guna yg brand Tapaware..walaupon mahal sikit tp selamat!

[-suziey-] said...

aaah dgr gk..yg penting jgn tingal dlm kete..sbb panas tu bole buatkan bhn kimia botol tu react..kt guna botol BROS :D comel2 design dia..hahaha