Recent Post

Friday, February 18, 2011

Tip Penjagaan Wajah Supaya Tak Banyak Jerawat

As-Salam, entri nie deqlis nak taip klu leh seringkas mungkin....tercetusnya idea nak tulis entri kali ini sebabnya ramai yg dok bertanya macam mana jaga muka? pakai pencuci muka apa lah, pakai bedak apa dan macam2x lagi... dan ada juga yang kata deqlis nie control ayu.... sebab apa?? pernah kawan sekolah deqlis dulu2x kata ingat...bila deqlis buat perkara itu, diingatkan deqlis nie dok control ayu/sopan/tatatertib tahao dewa...!! haha... nak tau citer apa?? tunggu entri pukul 5 petang nanti deqlis autopublish..heheh..

Sekarang nak kasi tips cara-cara penjagaan wajah supaya tak banyak jerawat.

1) selalu cuci muka! 3-4 kali sehari

2) jangan tido dengan make up! buang make-up dan cuci muka sblm tido

3) jangan suka picit jerawat dekat bahagian lembut/ada isi daging spt pipi...sebab lepas picit selalunya membiakkan jerawat lagi..dan meninggalkan luban2 jerawat pada wajah... jika jerawat di bahagian isi yg ada tulang..spt dahi, batang hidung..boleh laa picit.. itupun picit sampai habis...dan bersihkan sebersih-bersihnya.

4) jangan picit jerawat dgn tgn kotor! (kalo dh pecah, picit sampai habis smpai tak ada darah keluar lagi barulah biarkan. kalo wat separuh jln nanti darah beku dlm tue dan meninggalkan lubang parut yg payah nak hilang)

5) Sentuh muka dengan belakang tgn bukan tpk tangan! sbb tpk tgn ada beribu2 kuman

6) Lepas makan atau cuci muka, jangan tenyeh/gosok muka kuat-kuat... guna tisu untuk dap dap mulut tue..jangan lepas makan tenyeh/gosok mulut ngan terkena kulit2x muka!... 

7) jangan kongsi compact powder dgn kwn2...(nnti kuman kat span 2 berjangkit).. haa klu nak kongsipun biarlah kawan kita tu sejenis kulit dengan kita... contoh A kulit kering, kita pun kulit kering..so ok lagi laa klu terdesak nak share...jgn share ngan kulit minyak ngan kulit kering...!

8) tutup cacat cela muka dengan liquid foundation & concealer! (juz dab @ tepuk2 guna span x pon hjg jari manis..bukan gosok/tenyeh!)

9) selalu tukar sarung bantal! sbb byk hama kuar masa tdo *resdong*


10) jangan kongsi bantal dgn org lain!

11) selalu minum air masak..dan kurangkan minuman manis2x..

12) sebaiknya gunakan bahan make-up yg tiada kandungan bahan kimia...biarlah lambat sembuh jerawat, tetapi jerawat akan hilang secara semulajadi...kesan bahan kimia akan menyebabkan kanser kepada wanita tanpa kita sedari...

ok sekian..




3 comments:

aKu,diA dAN kAmu~ said...

tq so much deqlis!

bella nabila said...

bella benci mr J ! tapi dia suka sangat kat bella....sob...sob..

Hezesuze said...

alaaaa selalu kongsi bantal ngan abg pomen camno tuh?? huhu