Recent Post

Saturday, March 12, 2011

Tsunami Melanda Jepun

As-Salam semua, selamat petang....

Terima Kasih kerana sudi menyinggah dan bw kat blog deqlis hari Sabtu nie... terima kasih juga buat para follower baru yang mengikuti blog deqlis nie...:).. sebenarnya banyak cerita nak diceritakan...tetapi disebabkan keletihan semalam berjalan seharian kat Mid Valley dan menonton filem epik Hikayat Merong Mahawangsa...serta  ke Kg Bharu makan malam..dan sambil2x makan itu weools menonton berita berkaitan Tsunami nie...hmmm itulah first time tgk  berita dan nampak keadaan yang berlaku, pada mulanya pagi tu deqlis dengar berita pasal Tsunami nie hanya melalui radio..

Pihak Kaji Bumi menasihatkan agar penduduk Sabah dan Sarawak berhati-hati kerana kesan Tsunami di Jepun bakal memberi kesan di bahagian pantai Sabah dan Sarawak.. Jadi kawan2x dan warga Sabahan dan Sarawakian deqlis harap uools jauhkan diri dari laut ya!...

Kejadian Tsunami yang telah meragut nyawa lebih 1,300 orang apabila berlakunya kejadian gempabumi paling kuat dalam tempoh 40 tahun dengan ukuran 8.9 skala richter.Sekaligus mencetuskan gelombang Tsunami setinggi 10 meter.

Tak puas menonton berita deqlis mencari Youtube pula... Ya Allah.... sekelip mata sahaja menenggelamkan rumah-rumah semua....
selain itu deqlis juga ke sini http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/8375373/Live-Japan-earthquake.html untuk melihat kejadian Tsunami dan membaca detail ttg kejadian tsunami itu...

berita tsunami ini juga boleh di baca di
Jepun Ranap (berita harian)
Tsunami Jepun berlaku selepas saintis beri amaran (kosmo)Quake-hit Japan nuke plant explodes,


5 comments:

Nana said...

deqlis dpt tiket tgk wayang kat klcc esok kan? (yg kat blgo zt tu)
pegi tak?
kalau pegi
bole kita jumpe esok
kat klcc

deqlis said...

yeke??? deqlis tak tahu pulak dpt tiket nie?? kat mana? deqlis g blog Nana tadi puas cari link tak jumpa pun...:(

ishh klu dpt mesti laa nak pergi.:)

deqlis said...

haha..dah jumpa link...!

betui2 laa ada nama deqlis..

insyaAllah deqlis pergi...jumpa di sana ya...! tiket tu tuk 2 org ke? atau tiket 1 jer...sian lak en hb ku nanti..

Farra Dhelina said...

peringatan utk kita semua kan..sekelip mata je..hbs semua hancur..

Nana said...

rasanya tiket tu deqlis dapat 1 je
sebab deqlis kasi 1 nama je
masa zt suruh komen tu
sy kasi 4 nama so saya dpt 4 tiket