Recent Post

Wednesday, April 20, 2011

Fakta Menarik Tentang Ais Krim

Sejarahnya.....

1. Sebutan pertama 'ice cream' berasal daripada bahasa Amerika.
2. Jakson August merupakan orang pertama yang yang berasal daripada philadehphia menemui cara penghasilan aiskrim pada tahun 1832.
3. Kedai aiskrim pertama dibuka di New York City adalah pada tahun 1776
4. Mesin aiskrim manual pertama dicipta oleh Nancy Johnson dan kemudiannya dipatenkan oleh Johson Patent Ice Cream Freezer.
5. Alfred L.Cralle merupakan pencipta untuk sendok aiskrim pertama pada tahun 1897
6. Aiskrim cornetto dicipta dan dipopurkan sejak tahun 1904 lagi..sampai sekarang ia popular..
7. Rakyat Amerika merupakan gologan yang paling banyak makan aiskrim. Rata-ratanya setiap seorang menghabiskan 15-20 liter setahun.
8. Di Amerika,Ice cream merupakan 'dessert' yang paling digerami jika 
dicampurkan dengan biskut..yummy..:)

Lagi..............
  1. Aiskrim mula dihasilkan pada tahun 1600.
  2. .Makanan yang sering dihidangkan kepada golongan diraja khususnya di England.
  3. Thomas Jefferson merupakan orang pertama yang memiliki resipi untuk pembuatan aiskrim berperisa vanila pada suatu masa dahulu.
  4. Pada tahun 1847 Nancy Johnson telah mencipta kejayaan dengan mencipta mesin pembuat aiskrim yang dikenali sebagai (Hand-Crank) namun kemudin dia menjual hasil ciptaannya yang diberi nama " Johnson Paten Ice Cream Freezer" kepada William Young.
  5. Pada tahun 1851 Jacob Fussell telah menjadikan penghasilan aiskrim sebagai satu industri terbesar di Amerika Syarikat.
  6. Pada tahun 1984 Amerika Syarikat telah mewujudkan BULAN AISKRIM KEBANGSAAN yang disambut pada bulan julai setiap tahun.

Lagi.......

1. Sedapnya ais krim...
2. deqlis baru jer lepas makan ais krim kat bawah nie....dok makan dari 2-3 hari lepas ,,,ngeeh ngeeh ngeeh,,,skang dah tinggak cikettt..huk huk huk..:-))


4 comments:

Nurul Ashikin said...

huaaa~ aiskrim~ sedapyer~

zahidah dihaz said...

saya mo jugak ice cream tu....yummy2...


New Entry: Petua mengelak pitan

.: iEyLa :. said...

nk jugakkk!!!!
isyy...makan sorang2 je..xptot2..hehe

psstt: kak..doakan ieyla tuk interview esok tau..uwaaa..cuak2

deqlis said...

Nurul Asyikin: heh lekas dptkan segera (eh free promotion lak:)

zahidah dihaz: meh akk suapkam:)

IeYLa: hehe jgn ler mare..:)) meh laa akak suap..sian kang nangis lak adik akak sorang nie..hehe

good luck yer.. moga berjaya.Amin.