Recent Post

Wednesday, May 18, 2011

TIPS: Bagaimana Nak Orang Tahu Kewujudan Blog Kita

Salam semua,

malam semua, dah lama tak beri tips kan?? malam nie deqlis nak berikan sedikit tips. Tips nie deqlis jawab semampu dan sedaya yang boleh..al-maklumlah deqlis pun bukanlah "otai" sangat pasal blog nie.. namun deqlis juga selalu membaca dan mempelajari sedikit demi sedikit cara-cara untuk meningkatkan traffik atau dengan erti kata lain bagaimana nak orang tahu kewujudan blog kita.

Soalan dari zatyhafiz yang bertanya tips ini. Deqlis mohon maaf sebab ambil masa juga nak menjawab soalan nie, sebab tak dapat nak direct terus reply di ruangan komen rasanya, sebab jawapannya agak panjang.. Jadi deqlis memang dah save soalan zatihafiz nie untuk dijadikan satu entri khas kelak.

maka, hari ini deqlis berkesempatan nak menulis sikit... hmm nie dari deqlis yer... mungkin zatyhafiz boleh google untuk melihat tips2x daripada otai2x blogger..

To zatyhafiz: terima kasih di atas pujian anda... malus lak bila di puji begitu al-maklumlah blog deqlis tak menggunakan khidmat pereka layout berbayar pun. Ini semua free jer amik yang sedia ada..alhamdulillah awak kata cantik:).. tips tue boleh laa deqlis kongi (walau rasa tak layak nak tulis) sebab rasanya otai2x macam Ben Ashaari, Kak Ina KL, Mata Hati dll yang lebih lama dalam dunia blogging nie lebih banyak ilmu untuk menjawab.. namun deqlis cuba laa berikan sedikit sebanyak ya.. Buat blogger-blogger lain jika nak tambah silalah nyatakan di ruangan komen ya.. TQVM.

.
Sebenarnya untuk orang lain tahu kewujudan blog kita banyak caranya. Antaranya adalah:

1. Rajin menulis entry secara aktif, buat permulaan cubalah 1 entri sehari dan ditambah dari semasa- ke semasa. Jika entri kita banyak, ramai yang singgah baca pasti ramai yang tahu kewujudan blog kita.

2. Rajin komen di entri orang lain. InsyaAllah jika blogger lain suka komen anda itu, pasti dia ingin mencari blog anda pula.

3. Selalu blogwalking dan tinggalkan jejak di komen/cbox/shoutmix blog orang lain.

4. Tidak malu sapa atau menegur blog2x otai mahupun blogger-blogger baru. Anggap mereka sebagai kawan. Follow mereka dengan ikhlas, insyaAllah mereka akan follow anda kembali. Bila? terpulang dengan usaha anda memajukan blog anda itu. Janganlah unfollow jika blog yang anda follow tidak follow anda kembali. Kerana orang nak follow kita nie biarlah ikhlas untuk berkawan di alam blogger ini dan insyaAllah jika bonusnya hingga ke dunia realiti. Jadi mungkin sekarang dia tak follow anda, tetapi akan datang dia akan follow anda pula kan? jadi follow dengan ikhlas..:) (kalau nak tahu setakat ini deqlis tak pernah lagi unfollow blog orang lain, walaupun dia tak follow back kita...sebab deqlis yakin, insyaAllah di hari mendatang mana tau terbuka hati dia  nak follow...jgn terlalu berharap..deqlis guna "give more expect less")

5. Promosi blog baru yang orang tidak tahu itu di blog-blog, forum-forum (masukkan url blog anda di bhgn signature bagi forum yang membenarkan signature ini), email (masukkan url blog anda setiap kali tamat email (signature jugalah) selain Nama anda.

6. Gunakan twitter dan facebook untuk promote entri baru anda. InsyaAllah kawan2x di FB akan klik ke blog anda.. Pasti ramai yang akan tahu kewujudan blog anda.

7. Rajin sertai CGL juga mampu membuatkan blog anda dikenali ramai geng2x CGL (Contest, Giveaway, Lucky Draw). Menang/ tak menang ianya mampu membuatkan blog anda dikenali ramai... Jika menang satu bonus...:-) blog anda mungkin makin dikenali dan anda juga berjaya mendapat hadiah.

8. Anda pula yang anjurkan CGL. InsyaAllah lama-kelamaan blog anda akan di kenali.

9. Buat pertukaran link dengan blogger-blogger lain.

10. Rajin mencari tips naikkan traffik blog seperti 21 cara meningkatkan traffik ke blog, cara tingkatkan traffik melalui shoutmix dan lain-lain. Boleh laa goggle ya..:)

11. Jika ada name card, jangan lupa letakkan URL blog anda dalam name card anda.. InsyaAllah siapa yang dapat name card tu pasti mencari blog anda nanti.

12. Ikhlas berblogging....dan berkawan.. sentiasa update dan peka apa yang ingin orang tahu.

13.Letakkan photo di setiap entri, insyaAllah jika ada orang mencari photo di goggle akan klik photo anda itu dan membuatkan orang itu ke blog anda...:) jadi tahulah kewujudan blog anda..



Ok , setakat ini yang termampu deqlis nyatakan, al-maklumlah deqlis pun masih dalam proses belajar. Jika uools nak tambah untuk info zatyhafiz dan deqlis... kasik laa..sama2x nak up traffik kan??:-)

SHARING IS CARING

Selamat malam...

67 comments:

areteacar said...

cik tikah taw kewujudan blog deqlis sbb deqlis selalu mng giveaway. hihi... :D

Zie said...

Emmm tips yang menarik dan boleh diguna pakai. Tq Deqlis... memang Dah try beberapa tips yang Deqlis bagi..

mommie yuyu said...

bagus tip deqlis ni..yuyu nk ikut la..nk jugak blog yuyu dikenali..hihi..

zahidah dihaz said...

thank for sharing...

ToK Ketua Ahmad said...

menarik lah bagi saya yang baru nak bloging ni... hihi

ToK Ketua Ahmad said...

menarik tips nyer..

Intan said...

trima kasih atas nasihat. maju blogger untuk semua,,

SEPUTEH QASEH MURNI AFIRA said...

waahh,,,bru taw...masyeh bebyk akk..^_^

Aziah said...

Thanks for th tips..bagus juga bagi blogger baru macam saya. Sengaja berblog sebab saya suka menulis. Daripada tak buat apa-apa dirumah, baik juga kita bernetworking dengan rakan-rakan di luar sana.
Keep on bloggong :)

Nurul Amyra said...

huhu . betol tue .. i like ur tips

azerizeme said...

like ur tips...nak try la...

farriz10 said...

tips nih mmg berguna la..harap bleh dapat mcm akak dpat la..hehe

fyza said...

wah..terima kasih..tips ni mmg sangat berguna :)

Nelly The Strange said...

nice tips !
:)

ERYZA said...

Best betul Deqlis nie... x kedekut ilmu. TQ for sharing.

ERYZA said...

Best la Deqlis nie... x kedekut ilmu. TQ for sharing..

lara said...

dapat juga tips..kat sini..alhamdulillah.berguna untuk orang baru seperti saya..terima kasih..

nurainkhan said...

Dear i nk tanya mcm mana nk letakkan advertismnt follower kt blog kita..i br lg dlm dunia blog..tq

Wanabe PJ said...

tips yang menarik..thanks for sharing..:)

CTMEAN said...

tq 4 d info

aiza_akmar said...

terima kasih untuk tips, sebagai blogger baru saya ni umpama cempedak di luar pagar ( surimasutara )

Marhaini said...

terima kasih untuk tip-tips yang diberikan.ianya amat berguna untuk saya yang masih baru dalam dunia blogger.tq

Marhaini said...

terima kasih kerana memberi tips yang sungguh berguna ,terutamanya untuk saya yang masih baru dalam dunia blogger.tq

mohd asri Baharain said...

tip2 yg menarik, terbaik

muiz mazli said...

klau ikhlas,,tlong la follow blog sya..sya blogger bru.. sya belum ada yg follow...wuuu..(menangis)... please ek... muiz2download.blogspot.com

muiz mazli said...

sbnarnya sya bdak bru blogger..sya cri cra2x nk bg org follow blog kite blik..trjumpala sya akn blog ni thanks..klau ikhlas,,bleh x korang follow blog sya blik..sbab x da org yg follow sya lgi..sdihkan..sya mngharapkan krng je..wuu(menangis)please erk...!! muiz2download.blogspot.com

Zenita Leo said...

bgs la info ni.. =) sy suka sgt. sbb sy pn beginner jg dlm blog ni. klu sudi, follow la sy k. thanks lotsoflovebemine.blogspot.com

D Cantek House said...

HAI...
terima ksh untuk informasi yg baik sgt .... klu x mmg sy x tahu mcm na nk promote blog..hehe ...to all frenzzz bleh follow blog sy di dcantekhouse.blogspot.com.my ...

ika zulaikha said...

thanx 4 the tips..mmg sgt membantu..nak try la pasni..actually sye baru je b'jinak wat blog..bosan2 an..tp agak malu nak share kat fb..

ika mahpot said...

thanks 4 the tips..memang sgt berguna utk org y baru b'jinak dlm blogging n malu nak share kat fb..hehe

Jejari D'senorita said...

thanx for the tips....baru blajar n still mniarap blum mampu btatih dalam dunia blogging nie...hope can teach me more..trima kaseh sis deqlis...

Hanz Beauty said...

menarik lar cara nk promote blog nie..sesuai untuk ak y baru belajar nk jadi bloger nie..he3..terima kasih.

blueorchid rubi said...

hehe..thnx sgt2..sebab sy pun newbie..bru nk blja wt blog..tips2 ni sgt membantu sy..tqvm..!!! (^^,)

rosidah alias said...

TQ banyak2 sis for the tips..sangat menarik dan sangat membantu..

Niella Daus said...

Xambik upah buat blog ke.. lau amik.. nak tmpah..;-)..

Niella Daus said...

Xambik upah buat blog ke.. lau amik.. nak tmpah..;-)..

cik eika said...

terima kaseh..tips yang membantu..

nur izwa mohd mukhtar said...

baru jer nak jinak jinak ngan blog ni.. rasa cam dummies jer.. :(

tips yg membantu:)

Ally Hirman said...

Salam..

Bagus tip yg d beri Deqlis . Saya nk try lh.. n Deqlis org pertama.. hehe..sya try k
http://thesweetcranberries.blogspot.com/

Ally Hirman said...

Salam

Bagus tip yg diberikan. Bagi org baru mcm sya..ianya satu tip yg berguna.
Jika sudi..dtglah ke blog sya yg x seberapa itu.
TQ.

http://thesweetcranberries.blogspot.com/

Ramona Rashid said...

tips yg bagus..thanks deqlis
i pun baru buat blog, baru nak belajar jd kalau salah tolong tunjuk ajar....jemput jenguk ye:) http://mymoname.blogspot.com/

roletakenbyme said...

thnks utk tips ni, sy bru lg dlm dunia blogger ni, bru nk belajar, tme ksih ats tnjuk ajar tu ye :)

The Role Taken by Me said...

thnks utk tips ni ye, sy bru lg dlm dunia blogger ni, bru nk belajar skit2, tme ksih ats tnjuk ajar ye :)

Peti Besi said...

Info yg bagus...terima kasih.

Peti Besi said...

Info yg bagus..tk

Mohd Razif said...

Thanks for the information.Boleh guna pakai ni :)

Harum Kasih said...

thanks for the info....saya budak baru belajar...lau nak harap sorang-sorang memang la pening...hehehehe..

Duit Cepat - Kerja Dari Rumah said...

Sangat berinformasi blog ini. Love it..

nieya lovva said...

wah,sgt membantu terutama kpd saya yg masih baru nih..
tq taw :)

nieya lovva said...

tips yg sgt menarik n sgt membantu terutama org bru mcm sy nih,hu2
btw tq :)

kedai azira said...

thanks for info..bagus untuk new blogger macam saya

Cik Kema said...

nice tips for newbies like me.. :)

Amirah Hanan said...

tips yang best :)

thank you so much

can tinjau2 blog baru mira ,
mirarahanan.blogspot.com

biru hatiku said...

thanks 4 nice tips

Asura abdul rahman said...

As slm sis, tq for good info. i will try. feel free visit my blog..

http://syura-hijriah.blogspot.com

ryszmanleo said...

tq dgn tips yg diberi...

fieqa asri said...

thanks for sharing sis...nice blog.. ;)

fieqa asri said...

thanks for sharing sis..nice blog.. ;)

Leyroze Wardrobe said...

Hi...info yg sgt berguna untuk beginners..

Jemput singgah + follow blog kami..baru mula bisnes T-shirt bercorak ala2 K-pop..

http://leyrozewardrobe.blogspot.com/

TQ & Cheers!!

Anis Ismail said...

a very useful tips. tengs akak :)

damaihomestaybp said...

THANKS 4 THE INFO.....

damaihomestaybp said...

tips yg bagus....tq

damaihomestaybp said...

tips yg membantu....tq

damaihomestaybp said...

tips yang bgus...tq

Lynn Amelin said...

terima kasih sangat membantu. Lagi-lagi insan kerdil seperti saya yang masih baru dalam dunia ini.

Lynn Amelin said...

terima kasih atas informasi yang diberikan. Ianya sangat membantu terutamanya insan kerdil seperti saya ini..

aisya umaira said...

Terima kasih untuk info ini.
sangat membantu.akan cuba nanti