Recent Post

Sunday, July 31, 2011

Biar Betul?

Jumaat lepas deqlis p pejabat pos untuk pos dodol ke Sarawak dan beberapa negeri lain. Kali nie deqlis saja laa p pos kat South City Plaza (selalu p Carrefour jer) tapi saja nk berubah angin... klu pejabat Pos kat Carrefour tu confirm depa semua dah kenai deqlis... semua posmen jaga kaunter dah macam kawan2x.:-)

Jumaat lepas deqlis saja laa pergi pos kan dodol2x nie kat tempat lain berubah tempat... macam biasa, deqlis dah calculate sendirik dah hege total pos laju tu semua berapa... tetiba masa nak bayar...berapa dik? RM85.30... BIAR BETUL? TAKKAN SALAH AKU KIRA?? HEHE..dalam hati deqlis dah kata eh!+. hmm pesal murah lak nie?? muka dah kerut2x (abis tau kasik akak cpt tua..hehe) pastu deqlis pun amik slip... deqlis check laa satu persatu...

Masa check yang pos laju ke Sarawak...(deqlis pos 1kg dodol). deqlis tgk total RM10.10 ... deqlis dah pelik! eh biasa klu pos ke Sabah Sarawak pos laju nie charge delivery tu antara RM15-RM16 hengget... adik tu pun tgk deqlis yang dok check2x... then deqlis cakap, dik yang nie pos ke Sarawak tau! bukan Semenanjung... deqlis bg balik resit tu kat adik jaga kaunter tue... then dia pun check...haa kenalah RM4-RM5 lagi....  .

deqlis inform laa kesian, nanti dia tak pasal2x kena ganti pulak... pastu adik pompuan tu kata, "oh akak biz dodol yer" yer jawab jerkk..sebab klu pej pos kat carrefour tu dah tau dah akak nie pos apa hehe... so saling berkenalan laa ngan adik tue...dia senyum jer..pastu deqlis kasik laa biz card...:-) 

al-kisahnya citer Biar Betui deqlis....selamat berpuasa n beribadah ya..:-)

alhamdulillah dah selamat sampai:-) pos laju kali nie pantas...pos 29hb, 30hb dah sampai..
ada tu, klu sabah sarawak nie 2-3 hari baru sampai walau pos laju..

1 comment:

zahidahwahid said...

kalau nak pos ke kampung saya memang ambik masa dua/tiga hari walaupun dalam kawasan kuching...kadang2 sampai seminggu walaupun pos laju....sebabnya kena pergi sendiri datang ke pejabat pos untuk ambik....sabar je la....


New Entry: Beethoven Virus