Recent Post

Thursday, July 14, 2011

Review Harry Potter 7 Part 2- It All Ends [BESTTT TAW]

Salam semua...selamat pagi merangkap nak ke tengahari hehe... oklah seperti deqlis janjikan nak buat review sikit pasal filem yg deqlis tonton 12 Julai lepas di atas tiket kemenangan join contest...timaceh cinemaonline..! Citer gi tengok wayang Harry Potter 7 dah deqlis wat kat n3 lepas...:-)

Ok nak inform awal-awal, sebenarnya deqlis mmg suka citer nie, tp yg series 4-6 deqlis tak tengok rasanya.... (raserr jerk laa) klu dah tertengok kat DVD tu tak laa pasti... tetapi yg pertama hingga ke -3 deqlis mmg layan laa...ke panggung gituw...hehe..Namun begitu (eceh ayat poyyoo) hehe...deqlis nk inform uools, walau tak tgk semua siri Harry Potter nie, deqlis rasa takde masalah untuk kita nak faham yg last series nie...sebab ada flashback part yang boleh memahamkan kita jalan ceritanya..

Untuk 10 minit pertama, jalan ceritanya banyak bercerita (bercakap) tentang tongkat dan kaji selidik oleh Harry nie.... lepas 10 minit dah masuk aksi-aksi menarik di mana babak masuk bank, menyamar dan babak Harry dan 2 orang kawannya (Ron Weasley &Hermione Granger)  naik binatang yg deqlis tangkap gambo replica kat sini. mmg menarik!!..

Boleh dikatakan last series episod nie memang nak menamatkan series Harry Potter nie laa..tak tau laa kalau ada series baru tapi guna nama anak Harry pulak in future..haha... Apakah nama anak Harry Potter? mesti laa ada kena mengena dengan sejarah Harry..nk tahu mesti laa pergi menonton di pawagam hari nie..dah mula tayangan..!:-) selamat menonton uools..:)
gambo Hary Potter sumber goggle..sekadar hiasan hehe..:-)

Citer pasal anak Harry, buat pengetahuan uools, 4 minit terakhir ada babak Harry, isteri dan anaknya. Harry nak menghantar anaknya ke sekolah...alaaa macam babak series ep 1 tak silap deqlis yg kat stesen keretapi tue... yg Harry kena lari masuk dalam tembok...Kali nie anak dia pulak... mmg sweet part nie..tetiba rindu balik kat Harry Potter 1... yang besynyer..dan boleh dipuji, make-up Harry masa dia dah tua (hehe dah jadi ayah) mmg sangat2x berjaya...wow!! nampak kehenseman dia terserlah gituw...macam mana?? haa kena laa p tengok... dan kawan Harry 2 orang yang dah berkahwin pun sama-sama hantar anak mereka di stesen keretapi tue.... tengok solekan dan gaya mereka pun best.....kira mmg syahdu jer rasalaa..al-maklumlah dulu mereka yg p sekolah sihir tu kan?? sekarang ...hantar anak mereka pula... mmg betui2x penamat...

Okaylah...bila dah citer jadi ayah si Harry Potter nie...sure laa dia tak mati!!...pasti laa hero akan menang!! (nie memang deqlis teka dari awal) mana leh Hero kalah...! hehe... walaupun menurut novel, hero mati... tp nie filem bukan novel...haha..jadik part dia di bunuh oleh si penjahat Lord Voldemort tue... Harry seakan masuk ke dunia baru (skrin nampak putih  jerkkk) tapi instinct deqlis tetap mengatakan Harry lum mati...sebab masa dia jumpa proffesor dlm alam putih tue, proffesor tu ada kata leh kurang gini erk " sama ada nak hidup atau mati, awak yg tentukan sendiri" masa tu dlm hati ku kata "hmm filemmmm...!leh laa wat gini,.leh laa nk hidup atau mati kita leh pilih2x,.heheh) nie kira ter emosi skett kih kih kih....
selingan...minat lakonan Emma Watson nie;-)

Hinggalah babak kembali normal ke tempat kejadian Harry cuba di bunuh,...nampaklah sekujur tubuh Harry ...terbaring... tetapi....TETAPI!!... deqlis perasan matanya gerak2x...! (ngah harapan besar tak mati laa hero aku..ihik...) pastu... seorang perempuan dari geng jahat tu di minta check samaada Harry nie hidup atau mati... bg pendapat deqlis laa perempuan nie nampak mata Harry masih bergerak-gerak... namun dia memberitahu Lord Voldemort yg Harry dah mati... suka giler kentang laaa si Lord Voldemort tue....

PERSOALAN NYA? tertanya2x dari lepas menonton lagik..." KENAPA PEREMPUAN TU TIPU Lord Voldemort dan APAKAH SEBABNYA"?... nie deqlis tak tau..klu saper2x pergi tgk...dan nak kasik pendapat uools..silakan yer.. 

dan Lord Voldemort nie bawalah angkatan tenteranya ke Istana..kira nak rampas Istana dan berkuasa.... macam mana Harry terselamat? siapakah kawan Harry yg begitu setia? dan bagaimanakah tongkat paling berkuasa dan sakti itu boleh dapat ke tangan Harry Potter kembali?? haa kenalah pergi tengok kat panggung...mmg tak rugi pun klu beli tiket...citer mmg best.. bila kuar panggung cam sedey pulak sebab citer nie dah last... heheh..

Secara jujurnya pandangan deqlis, walau aksi tu kurang sikit dari yg 1-3 namun Harry Potter 7 memberi penyudah yang menarik dan menghiburkan...deqlis kasik 4 bintang.:-)

sumber: goggle:
mmg best tgk 3 sekawan nie berlakon 

INFO:
Pengeluar: Heydey Filem
Pengarah: David Yates
Layar: Steve Kloves, berdasarkan novel oleh JK Rowling
Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, John Hurt, Jason Isaacs, Matthew Lewis, Kelly Macdonald, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, Thewlis David, David Bradley , Jim Broadbent, Warwick Davis, Tom Felton, Ciaran Hinds, Gemma Jones, Dave Legeno, Miriam Margolyes, Helen McCrory, Nick Moran, James Phelps, Oliver Phelps, Clemence Poesy, Timothy spall, Natalia Tena, Emma Thompson, Julie Walters, Mark Williams, Bonnie Wright
Pengeluar: David Heyman, David Barron, J.K. Rowling
Penerbit eksekutif: Lionel Wigram
Pengarah Fotografi: Eduardo Serra
Pereka Pengeluaran: Stuart Craig
Pereka kostum: Jany Temime
Hari Editor: Mark
Music: Alexandre Desplat
Penyelia kesan visual: Tim Burke
Solek kesan khas: Nick Dudman
Masa: 130 minit

6 comments:

Nana said...

saya ni lg xpaham hahah
sebab mgm xfollow
tp layan je la
dah dpt tiket pree kekekee

deqlis said...

heheh...

leh layan laa..mcm berada di dunia yg lain...haha namapun filem:-)

.: iEyLa :. said...

teringin gak nk layan HP ni..
tp xpenah tgk yg b4 this...tggu mood btul2 nk layan dtg kot..hihi

zahidahwahid said...

serius, make up diaorang memang terbaik...memang nampak real....tapi agak kecewa dengan ending dia sebab anak harry potter macam muka justin bieber....hampeh tul....


http://www.zahidahwahid.com/2011/07/movie/

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


sesapa yg rasa ending ni menarik, mmg kene pi tgk. setiap yg mula tu mesti ade kesudahannya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Mama Kembar 3 said...

alahai tak sabarnya nak pi tgk. mama mmg minat filem harry potter nih, dari no 1 sampai 6 semua tgk kat panggung. lagi feel drpd tgk kat cd hehehe