Recent Post

Monday, October 3, 2011

PERBEZAAN ANTARA IKAN KELI HALAL DAN HARAM





Pada tahun 1986 sewaktu Tok Wan sedang gila memelihara ikan air tawar ada satu kolam tu Tok pelihara ikan keli. Oleh kerana ikan keli menggunakan bahagian dasar kolam maka kolam tersebut Tok kongsikan dengan ikan Rohu serta Tilaphia sebab Tilaphia duduk dibahagian atas sementara Rohu bahagian tengah.
Seorang rakan memberitahu pada Tok bahawa ikan keli ada 2 jenis bagi menandakan yang halal dan yang haram. Pada mulanya Tok sendiri tak percaya. Mana boleh ada keli halal atau haram (masa tu belum ada Logo Halal JAKIM lagi). Namun selepas Tok sendiri selidik ikan keli yang dipelihara oleh rakan berbangsa Tionghua dikolam dekat Batu Kong (sekarang flat ATM Desa Tun Razak) nyata cerita itu benar.


Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal.


Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam) 
· Kepala berbentuk 'V' 
· Bentuk badan mirip torpedo 
· Badan berwarna hitam berkilat 
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak 
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning 
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak


Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin) 
· Kepala berbentuk 'U' 
· Bentuk badan tirus 
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat 
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu 
· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan 
· Digoreng tidak meletup


Info ini mungkin berguna sewaktu anda hendak membeli ikan keli dipasar.

SUMBER: TOK WAN dan BLOG AMAR

5 comments:

IntaNBerliaN said...

haa keli pun ada halal haram ke.. alamakk sy dh la penggemar keli.. aduss teringat adik ipar greng ikan keli meletup... aduss!!!

p/s : thanks 4 e info

IntaNBerliaN said...

ohya, deqlis, nak copy & shrae dkt blog saya blh tak/.. nanti snang saya nak rujuk di masa dpan.. :-)

Dylla Abas said...

nasib baik sy tak mkn ikan keli.tapi,nak kena info kat family.thanks 4 sharing :)

Mama Ishazah said...

mama suka mkn ikan keli..risau jugak sbb mkn yg dh siap di gorg..ner tau kat kantin nie msk mletop ke tidak..tp klu x tau x pe kan..hiii.asalkan x was2 bila mkn.

zahidahwahid said...

nasib baik saya tak makan ikan keli...

hot items this coming 15/10..novel awak suka saya tak by melur jelita bakal menemui peminatnya...