Recent Post

Thursday, December 23, 2010

Tutorial Sticky Post

Salam,

Selamat pagi, hari ini deqlis ingin berkongsi cara-cara membuat sticky post. Memandangkan deqlis sedang menganjurkan Contest Pertama "Gambar Kenangan Percutian 2010" yang memerlukan uolls membuat sticky post. Maka deqlis buatkan tutorial khas ini untuk memudahkan uols mengetahui cara-caranya dan seterusnya mengaplikasikan sticky post mode di entri contest nanti...(sebab deqlis perasan ada beberapa orang yang bertanya " macam mana nak buat sticky post") jadi entri ini khas bagi yang bertanya dan masih mencari-cari bagaimana membuatnya... Mudah sahaja sebenarnya...deqlis share mana yang deqlis tahu ya... Terima kasih juga kepada otai2x yang mengajar deqlis selama ini..

Sebelum ini ada juga deqlis menyatakan cara-caranya secara tulisan sahaja tanpa panduan bergambar. Kali ini deqlis detail kan sekali dengan panduan bergambar... Harap membantu buat sesiapa yang memerlukan...

1. Setelah siap entri yang hendak uolls sticky post. Klik PUBLISH POST seperti di bawah. Seperti biasa anda nak post entri.
Klik Photo untuk enlarge picture

2. Setelah itu, kembali kepada Edit Posts tadi. Cara kembali. Klik Posting dan cari entri tadi di bahagian Published. Klik Entri yang and post tadi. Ruangan edit entri seperti di atas kembali di buka.

3. Klik Post Options. Di  bahagian Post date and Time sila klik "Scheduled at".
Klik Photo untuk enlarge picture
4. Anda boleh sticky post entri tersebut hingga tarikh yang diingini.
Contoh sehingga tarikh : 13 FEB2011.
Taip di kotak atas 02/13/11.
Klik Photo untuk enlarge picture

5. Setelah siap tarikh di taip. (tarikh apa??? --> tarikh, hingga bila uools nak entri itu di sticky post kan) Contoh di buat di sini hingga 13 Feb 2011. Siap dan boleh Klik PUBLISH POST.
Klik Photo untuk enlarge picture

6. Entri itu dah siap berada dalam sticky post mode.


Selamat mencuba.


6 comments:

Fiqah Alias said...

waaahh..thanx a lot ehh utk tutorial nie..agak lama jugak fiqah wondering...tapi xtau nk tnya sapa..thanx yer..!! =)

Hezesuze said...

gud info....dulu memang terkial2 nak buat sticky post skrg dah OK hehe

Hana Kirana said...

tapi saya nyer ruang posting tak de mcm tu.. nak tukar setting kat mana yer/

deqlis said...

to Fiqah Alias: u r welcome..:-)

to Kak Hezesuze: caiyokk kak gonjeng..miahahaha

to Hana Kirana: hmm setting apa ya? nie saya rasa2x ya,,,cuba klik Compose..iaitu sebelah kanan atas sebelah Edit HTML...so setting akan jadi macam di atas..:-)

tomatokering :) said...

ohh batu taw cmne . patot before dis nak wat tak jadik . hehe

deqlis said...

to tomatokering: gud luck bebeh..:-)