Recent Post

Saturday, February 19, 2011

Ketam Lagi: Ketam Masak Mentega Telur Masin


 gambo tgh masak..
air tak kering lagi nie... klu dah kering jadi mcm di bawah nie

ini gambo dari pemberi resepi asal...sorry gambo sendiri luper nak snap.. tak dan dan nak makan dah..terus lupa snap hehe


Resepi Ketam Masak Mentega Telur Masin
(resepi amik dari internet suatu ketika dulu 2 thn lepas tak ingat blog mana, tapi resepi nie deqlis simpan dalam folder file microsoft office deqlis... suka resepi nie... dulu2x takde blog nak citer kan?? so inilah resepinya dari Iza tak silap deqlis, sebab dalam simpanan resepi tu ada nama Iza) Thanks yer Iza..

Resepi nie mudah dan sedap hingga menjilat siku..hehe

*panaskan marjerin dlm 2 sudu
*masukkan cili padi yg dah ditumbuk(ikut suka brape byk yg kita nak)tumis dlm 5 mnt 
*masukkan telur masin yg dh direbus,susu cair(1/2-1 cawan)dan satu tangkai daun kari dan garam sikit(lenyek2kan telur masin tu dlm kuali)
*akhir skali baru masukkan ketam.....

itu je....dan rasanye mmg sedap....yummmm yummmm 

p/s: susu cair deqlis ganti dengan 60ml santan kotak dan campur 1 cawan air..:-)

p/s: cara nak tahu jantan@betina selain dia bertelur tu, belek belakang ketam, kalau jantan, tempat bekas telur dia runcing, kalau betina bulat, even dia takde telur, insyaAllah isinya padat...

nie menu sayur...deqlis buat paprik:-) 

ok..layan..Zass:-)

4 comments:

Syazwani Mazlan said...

sedapnyeee.......!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

As salam Deqlis..K.atie tag Deqlis kt sini...http://creativmum.blogspot.com/2011/01/sudikah-anda-jadi-follower-kami.html

nanakimie said...

ok sis.tq:)t da sampai nana gtaw:)

cikpuanhady said...

waa..macam beshhh ja..dah klik hb..

Jom skodeng :Tentang Salam dan As Salam