Recent Post

Monday, April 11, 2011

Asam Pedas Ikan Pari

Salam, selamat tengahari...selamat hari Isnin...hehe.. biasanya hari Isnin nie mood nak kerja tu cam malas2x jerk kan?? ada ker yang MC hahaa...! Tapi memang ! siapa yg cuti Sabtu dan Ahad nak pergi kerja hari Isnin memang cam liat jer...hehe... tetapi siapa yang kerja hari Ahad..lagi nak pergi kerja liat kan?? orang cuti kiter kerja beb!! haha... (pernah2x dulu laa) ..

Okay menu nie, minggu lepas deqlis buat...tetapi tak dpt nak buat entri al-kisah tenet takde line tue.. jadi deqlis tepek laa minggu nie hehe...(aci laa...hehe)

Deqlis dah lama mengidam opps.. silap bahasa... teringin...!! mengidam kang uools ingat lain pulak..hehe...
sebenarnya nak masak asam pedas nie bagi deqlis wajib ada daun kesum yang fresh... jikalau kuning2x dan terkulai jer..memang terbantut nak masak... jadi postponed  jer laa... hari tue jumpa yang fresh kat Tesco Puchong..jadik rembat laa..haha..

so taraa..! nielahhasilnya... tak tau laa versi mana...asam pedas nie macam2x resepi...ada Melaka ada Penang dan macam2x.. ikut tekak dan selera memasing... deqlis nyer gini laa..

deqlis suka makan mentah2x daun kesum tue..selain di masukkan dalam kuah.... kira macam ulam laa...

RESEPI:

Cili Merah 10-15 biji *
cili merah Thai 5-6 biji *
daun kesum sesuka hati (ahakz)- maknanya ikut selera laa..suka byk buh banyak...:-)
halba biji 8-10 biji
bawang besar 1 biji *
bawang putih 1 -2 ulas.*
halia 1/2 inch*
asam keping (bg yg suka rasa asam lebih, tak suka rasa masam lebey tak yah buh pun takper..)
air asam jawa secukupnya
secubit belacan (tumbuk sampai halus)
sepotong Ikan Pari saiz sederhana besar
garam secukup rasa.
ajinomoto (jika suka...deqlis walau tak amalkan pak aji dalam masakan, tetapi klu asam pedas nie deqlis buh gak sikit..so beli laa yg peket kecik sekali tue....jgn tye kenapa..haha)

CARANYA:
1. Tumis halba biji dan masukkan bahan2x yang di kisar yang ditanda * di atas. Biar sampai garing...
2. masukkan belacan dan kacau... dan masukkan ikan. Ikan kena masuk dulu sebelum masuk air asam jawa...untuk elakkan bau hanyir ikan. Tetapi jangan kacau atau balik2x terlalu kerap nanti hancur pulak Ikan... biarkan 2-3 minit...
3. masukkan air asam jawa, asam keping.
4. Rasakan dengan garam, ajinomoto dan hias dengan daun kesum segar..

p/s: cili merah juga boleh di tukar dengan cili kering... (deqlis lebih suka guna cili segar2x nie..) dan bagi yang suka boleh juga tumiskan sedikit jintan manis dan jintan putih sekali dengan halba...dan tambah sedikit kerisik... apa2xpun ikut selera masing2x... yg penting deqlis suka kuah pekat dan merah:-) 

1 comment:

norh said...

slurpppp... :)