Recent Post

Monday, April 11, 2011

Font Kecil? Mari Baca, Cara Nak Besarkannya

Ada yang beritahu deqlis Font blog deqlis nie kecik... hmm itulah deqlis rasa nie memang setting daripada pembuat/pereka template blog deqlis nie... memang font saiz Normal yang deqlis guna.. jika guna Large pasti besar gedabak pulak..huhu... jadik deqlis harap uools yang rasa font deqlis kecik jangan lah tak mau baca...

Caranya nak besarkan macam nie okay

Tekan Ctrl + skroll ke atas mouse 

jika nak kecikkan balik (back to normal)

Tekan Ctrl + skroll ke bawah mouse 

Harap membantu!:-)


CONTOH FONT JADIK BESAR seperti ini

klik photo untuk melihat saiz sebenar...setelah di tekan Ctrl + skroll mouse ke atas..


contoh kedua:
Klik pic untuk melihat saiz font sebenar yg telah besar setelah tekan ctrl + skroll mouse ke atas terhadap blog anda:-)....

Selamat Mencuba;-)


deqlis pun selalu guna cara nie, jika sesuatu blog tu tulisan kecik atau terlalu besar... harap membantu:-)
dan sorry deqlis tak reti nak ubah setting font tue...klu dah jumpa cara nanti deqlis ubah ya..so tak payah tekan Ctrl + skroll mouse lagi... rasanya kena ubah dekat DESIGN--> Edit HTML. Buat masa nie tak sempat lagi nak godek2x..

apepun terima kasih kerana prihatin pasal blog deqlis nie... terutamanya kepada Mama Zharfan..dan seorang sahabat ku dari jauh...tocey2x... :-)

7 comments:

AdiaLuze said...

Oooo .. Kalau nak besarkan kat blog plak camne dik .. Biar tak berpino sangat org nak baca.. hehehe

deqlis said...

to AdiaLuza: ini cara nak besarkan kat blog laa nie... sama jer..:-)

Mama Zharfan said...

kecik pun me tetap dtg blog u :)
me akan offline bermula 13 april..takes time gak nak instal tenet kat umah kat msia nanti..

zahidah dihaz said...

saya layan je baca...hehehe....


New Entry: Mr Ho Cupcake

AdiaLuze said...

Maksudnye, kalau nak besarkan kat blog permanently... Camne tu .. Hehehe

deqlis said...

ohh tu kena EDIT HTML ..kat template script tue... sobab tu tak buat2x lagik...(ala macam nak lebarkan column bagai) gitu laa kekdahnyer...

tak sempat nak godek2x lagi...

deqlis said...

to MZ: thansk MZ..ni cayang MZ nie:-) okay...harap cepat2x tmnet install nnt..deqlis sentiasa menunggu MZ datang:-)

to Zahidah Dihaz: i lap u..:-) cayankk cikit..:-)