Recent Post

Thursday, June 9, 2011

Apa Perasaan Kalau Picture Blog Biz di Copycat?

Salam,

Sebenarnya ada terbaca entri cute mum pasal apa perasaan kalau entri di copycat... deqlis dah bagi pendapat pun kat blog cute mum...sebenarnya klu nak copycat nie boleh, tapi biarlah mintak izin...macam artikel utk rujukan kita in future...leh laaa buat entri yg sama tp jgn lupa mention rujukan mana... tetapi klu contest2x ni meniru jawapan tu sebaiknya jangan publish laa jawapan...klu penganjur publish penat2x laa org yg awal2 tu carik jawapan..org lain senang2x copycat jer kan?? 

Pasal copycat ni jugak...Tetiba deqlis teringat pulak pasal my picture pernah di copycat jugak..nak-nak pula picture gambo biz...? kita susah2x laa amik masa photoshoot pic..dan pilih masa yg sesuai dengan cukup lighting bagai tuk snap pic...ada orang lain senang-senang pulak amik gambo tu dan dia pulak meniaga mende yg sama dan guna pic kita.....apa perasaan??  aikk...kata meniaga takkan takleh amik gambo sendirik ekk?? klu yer pun nak pinjam gambo minta laa izin dulu...kasi kredit ker.....ini tak!!..pastu buang pulak logo kita yg dah ada kat banner tue.... kesan buang pun leh nampak...uools leh tgk laa photo bawah nie...


Diharap kalau nak meniaga tu, biarlah meniaga jujur dan bukan mengambil gambar orang lain, bukan apa, ia melibatkan reputasi biz org lain...Misalnya org tgk gambar sama, mesti org ingat buatan yang sama... sedangkan dodol yang dijual cukup berbeza dari segi rasa...  janganlah bila tengok gambo dodol deqlis lebih cun dan nampak cantik (haa ayat gerammm!) awak pun nak perdaya kan customer dengan gambo dodol deqlis...sedangkan dodol awak tak sama... klu betui2 nak promosi dan nak meniaga jugak, silalah deqlis tak pernah halang, rezeki masing-masing tetapi sila guna gambo sendiri. My customer pun nanti confius bila tgk gambar2x nie.. macam sama ngan gambar di blog deqlis/iklan online deqlis. Melainkan awak adalah sub dealer deqlis lainlah citer...bolehlaa guna gambo tue... ini jual produk lain, pamer gambar org lain... ???

Alhamdulillah lah pihak pengiklan telah perasan copycat yang dilakukan oleh pihak ini, dan telah melucutkan iklan tersebut. Bagi deqlis, jika nak guna sangat2 my photo, (desperate sangat kan??) sila contact me...no. tel kan ada di iklan tue.. iklan yang awak copypaste/copycat itu...

p/s: sebenarnya byk lagi yg deqlis dah tangkap cuba amik gambo dari blog biz atau iklan perniagaan deqlis di tenet... adehhh..

8 comments:

Cute MuM said...

tuelah..
susah kalo ada yang suka copycat..
haritue pon ada yang guna gambar pin boling malaysia hubby buat..

NOOR FATIN said...

bagus la kalau dia tu paham. kalau jenis tak paham bahasa, wuu..payah2

alinac lover said...

gmbr produk yong pon ada yg amik tnpa izin :(

cikbintang said...

kalo amek sbgai nk tunjuk utk kata cth dodol yg sdap ke..atau nk wt promosi dr blog crdt tuk deqlis ke..xpe r..kalo libatkn bnda sama....haish..xmenahan..mnipu..xbrkat woo

deqlis said...

to Cute Mum: tulah ramai org nak kerja mudah jer...

deqlis said...

to NOOR FATIN: tu namanya tak tahu malu... byk sangat laa jadik mcm nie Fatin.... geram jugak sebab kau jual jauh lebih murah tapi kualiti tak setanding kita pastu guna pic kita...
klu ada org beli ngan dia pastu kata tak berapa sedap ke, akan effect kay biz kita juga...bila dia tgk gambo sama..ingat semuanya sama...sedangkan dia curi gambo kita... sebab akak meniaga sentiasa jaga kualiti rasa dan kesedapan dodol tue..

deqlis said...

to alinac lover: yeke? org2 mcm nie hanya nak mengambil jalan mudah dan bukan serius pun nak meniaga... sebab tu takde usaha sendiri. sabar jer laa..

deqlis said...

to cikbintang: betui tue...