Recent Post

Wednesday, July 6, 2011

Mr.Popper's Penguin Best!!!



Salam uools, selamat pagi.... mood Jim Carrey lagi pepagi nie.... semalam deqlis p tgk movie nie mmg menggeletek deqlis laa....filem komedi yang wajib tonton!!.. nak nak pulak Jim Carey yang berlakon kan?? mmg kelakar pecah perut laa...takde nyer nak kontrol macho..!! mmg terbahak-bahak satu pawagam semalam...hihi..

Melihat telatah penguin tu terasa macam nak pelihara penguin jugak tau..hehe.... jikalau uools tanya pulak, part mana paling kelakar, deqlis pun tak reti nak jawab...sebab sungguh banyak sekali part2x yang kelakar hingga 1 jam 40 minit dalam pawagam tue tak rasa mengantuk hehe...

Citer nya macam mana?? haha soklan nie sure uools tye punya....cer citer cer citer!!! hihi...so deqlis citer erkk...bismilllah..heheh..Filem nie dilakonkan oleh. Jim Carrey (Mr. Popper), Carla Gugino (Amanda), Angela Lansbury (Mrs. Van Gundy), Maxwell Perry Cotton (Billy), Madeline Carroll (Janie), David Krumholtz (Kent), Ophelia Lovibond (Pippi) and Clark Gregg (Nat Jones).

Al-kisahnya......Mr.Popper lakonan Jim Carey nie menerima wasiat dari ayahnya yang telah meninggal dunia. Salah satu wasiatnya adalah dia akan menerima souvenir daripada ayahnya. Menurut ayahnya, mmg dah lama nak kasi, tetapi tak kecapaian laa kiranya....jadik diberilah sebagai wasiat kepada anaknya itu.... Mr.Popper nie tinggal di sebuah rumah ala apartment/kondo seorang diri. Dia mempunyai 2 orang anak dan bekas isterinya (lakonan Carla Gugino). Walaupun dah divorce, hubungan mereka masih baik kerana setiap minggu atau hari2x tertentu bekas isterinya akan membawa anak-anak berkunjung ke rumah bekas suaminya Mr.Popper.

Tiba masanya, bungkusan hadiah daripada ayahnya pun sampai di muka pintu rumah. Mr.Poppers pun membuka bungkusan itu, dan mendapati hadiahnya berupa patung pengguin. Sangkaan nya meleset apabila, penguin yang disangka patung tadi rupe2nya adalah penguin hidup...! Mula laa episod lawak jenaka berkekek deqlis di pawagam...

Lawak macam mana takleh laa cerita sampai habis...nanti tak bestt laa menonton sendiri kan?? al-maklumlah..hehe... di sambungkan cerita, sebenarnya Mr.Popper nie tak suka penguin nie...dia cuba cari dan contact pelbagai pihak untuk mengambil penguin itu... tetapi semuanya menolak... cuma pihak zoo sahaja beria-ria nak ambil pengguin tue....tetapi pihak zoo nie ada niaty jahat...depa nak jual penguin2x.tue...

dan... macam uoolls nampak dekat poster Mr.Popper's Penguin, bukan seekor jer kan?? yes.... pada suatu hari, tiba laa satu bungkusan kotak besar lagi... Popper ingat bungkusan untuk penghantaran balikk penguin tue...dia pun suka sangat dah gilerr kentang masa nie...hehe...tupp tupp bila buka kotak tue...si penguin nie lari -lari... masa nak kejar penguin tue, keluarlah 4 ekor penguin lagi.... haa.. jadi Mr.Popper dah ada 6 ekor penguin...lagi laa fening kepala dia..heheh..

Pada mulanya memang dia nak serahkan kepada Jabatan Zoo, tetapi disebabkan bekas isterinya dan anak-anaknya datang untuk sambut harijadi anak lelakinya, dia cancel laa dari nak serahkan penguin tue...sebabnya??? sebabnya anak lelaki Popper ingat 6 ekor penguin itu adalah hadiah paling menarik yg diberikan ayahnya kepadanya...klu nk compare ngan hadiah2x tahun2x lepas...gitu..:) anak lelakinya suka sangat penguin tue...

Disebabkan kesibukan Mr.Popper menjaga penguin nya..rumahnya pun dan macam theme park hehe (nie kena tgk sendiri hehe) mmg lawak laa...  sebenarnya dalam kerjayanya Mr.Popper di tugaskan untuk mendapatkan sebuah bangunan lama. Dalam misi untuk mendapatkan bangunan itu, mmg byk aksi-aksi jenaka pecah perut... lawak penguin yang pecah perut tue buat deqlis asyik tergelak jer..hehe.. tetapi ada part sedey cikit bila Mr.Popper di buang kerja sebab bosnya ingat dia dah kurag siuman memelihara penguin... so Mr.Popper terpaksa menyerahkan penguin2x tue ke pihak Zoo (zoo jahat) dan kembali ke pejabat dengan selambanya..hehe..biasalaa Mr.Poppers ngan selamba badaknya leh kata leh kurang gini " ok takper pasal semalam tu, saya maafkan, tau awak tak sengaja" .." saya belum nak pecat awak lagi" pastu bos tu kata..."eh siapa yg bos nie?? siapa pecat siapa? kih kih kih...tapi biasalaa Jim Carey ngan machonya leh dapatkan balik job dia tue...kepala hotak dia kan bergeliga..tau jer macam mana nak tackle bos dia balik.... 


dipendekkan citer, semasa menerima bungkusan pertama penguin tue, ada surat dari ayah mr.Popper, tetapi surat tue telah terjatuh bawah meja, nak dijadikan cerita kunci kot terjatuh,,,bila Mr.Popper nak amik kunci tue, dia pun terjumpa laa surat tue....bila dah maca surat tue...dia mula sedar, pentingnya dia pelihara kembali semua penguin2x...tue...

Macam mana dia dapatkan kembali semua penguin tue? nak tengok telur penguin dan telur menetas, Adakah keluarga Mr.Popper akan bersatu kembali? adakah Mr.Popper berjaya mendapatkan bangunan lama tue dari pemiliknya lakonan Angela Lansbury? Saksikan Mr.Popper's Penguin nie... tak rugi beli tiket laa kiranya klu p tengok...mmg filem komedi menarik:-)

Setiap ekor penguinnya ada nama tersendiri....mmg kena dengan karektor masing2x..nak tahu karektor apa? kena laa pergi menonton..kang citer semua panjang bebenor entri nie....

Filem ini sesuai untuk kanak2x..leh laa bawak budak2x menonton pasti diorang suka...dan movie ini sesuai ditonton org dewasa yang asyik stress maut tue..hihi... yg pasti uools akan enjoy laa..:-)

bagi deqlis Jim Carey walau dah nampak agak tua (oopss veteran) jgn mare yer Jim Carey!..tetapi gaya lakonannya tetap mantap... bg peminat Jim Carey, aksi slow motion yg menjadi trademark dalam kebanyakan filem2x lakonannya turut disajikan dalam salah satu babak menarik menerusi  filem ini... Sila tgk babak nie keluar selepas babak di Zoo... oh ya! Lakonan pembantu Jim Carey tu pun best jugak....:-)

Selamat Menonton!

p/s: semalam ingat leh jumpa julee, tetapi dia tak dapat datang pula...so takde laa sesi bertemu rakan blogger erkk...maybe next time:-) dan pesanan deqlis...klu p tgk citer nie, jangan lambat masuk panggung sebab di awal cerita uools leh tgk aksi Jim Carey menari dengan penguin2x tue..so cute...awesome!! penguin tu pun hebat..hehe:-) 

Bila Malaysia nak buat citer pasal haiwan kesayangan pulak ek?? pasal kucing ke??:-))


4 comments:

Nana said...

jue xdatang ek
dia ada kata
mcm xleh datang
sebab takut jem ehehee

deqlis said...

to nana: a'ah..tak kecapaian nak jumpa dia niehh..hehe...

Cik Rose Cute said...

memang kelakar ceritanya...baca kat entry ni pun dah kelakar...belum tengok movienya..lagi...hihihihi

Thanks LIKE my baby Deqlis

deqlis said...

to cik Rose Cute: u r welcome:-))