Recent Post

Friday, July 29, 2011

Nak Masak Ikan Sardin Segar Petang nie...


Salam semua,

Selalu klu sardin mesti ingat sardin tin kan?? kali nie deqlis tak mau pakai sardin tin nie..al-maklum makanan2x dlm tin perlu dikurangkan demi hidup sihat....so kita cari alternatif untuk makan sardin ala tin..hehe..

So deqlis masak sardin segar:

bahan:
500 g ikan segar jenis sardin & potong2sesuai selera (kalo kecil biarkan seekor)
2 sdm air jeruk nipis
1 sudu teh garam
6 ulas bawang merah, dijadikan bawang goreng
4 ulas bawang putih, dijadikan bawang putih goreng
5 sudu sos tomato/tomato puri
1 biji tomato

2 sdm margarin

sos:
3 biji tomato masak, hiris kasar
3 tangkai cabai merah, buang bijinya & hiris kasar
3 ulas bawang putih,
3 sdm minyak goreng
2 sudu teh garam
2 sdm gula pasir
150 ml air 


Cara membuat:
1. Lumur ikan sardin yang sudah dibersihkan dengan air limau & garam, biarkan15 minit dipeti sejuk lalu bilas & toskan.
2. Campurkan ikan bersama bawang merah + putih dan goreng separuh masak.

Sos:
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai wangi.
4. Masukkan cabai merah, tomato & tomato pur/tomato sosi, kacau & tumis sampai setengah masak.
Tuang air, tambah garam & gula.
Tutup rapat & masak dengan api kecil dlm 3 minit, angkat & sejukkan.
Tambahkan sos tomato jika perlu....

Kemudian,

Tuang sos ke dalam periuk berisi ikan, tambah marjerin.
Tutup & proses selama 10 minit terhitung dari masa berdesis (30-40 minit kalaumahukan tulangnya sampai empuk, bergantung besarnya ikan).
Matikan api, tunggu sampai pressure-nya habis, buka & sajikan dengan nasi putih panas2x..

p/s: nak tambah serai + halia pun ikut suka...:-) deqlis suka juga tambah tu kasik wangi:-)

gambo?? jap erkk..:-) baru nak masak nie...hehe

update dah....(selesai masak...tp resepi ada deqlis tuko sikit..nanti deqlis inform yer..apa yg deqlis tambah/tolak tue..hehe)

 sedang masak...:-)
 kecilkan api dah nie....saja kasik kuah pekat sikit...ehemmm...zassss:-)
sedia di hidang dan di makan dengan nasi panas2x...

rasanya mmg ala sardin tin...
resepi deqlis ubah ikut citarasa ku...mintak maaf menderhaka dari resepi asal heheh..pepun deqlis ubah ikut apa yang ada..jom tgk!

Bahan:
400-500 g ikan sardin segar
3 sudu besar serbuk cili babas dicampur dengan air sedikit
*serbuk bawang merah
*serbuk bawang putih
*serbuk cili
2 -3 tangkai cili padi potong ikut suka
1 biji bawang besar
3 ulas bawang kecil
1 inch halia dihirs/diketuk
4 sudu besar tomato puri
1 biji tomato dicincang separuh, di belah separuh
1/2 biji terung panjang di belah 4.
1/2 kiub pati ayam 
daun limau purut
2 sdm sos ikan
air ikut byk mana nak..agak2x jerkk
serai (jika ada..tp tadi masak takde...belasah jer laa) sebb tu deqlis ganti daun limau purut hehe
gula dan garam secukup rasa.


caranya.
1. Bersikan ikan. dan lumurkan dengan sedikit bahan yg bertanda * di atas.. (deqlis dah ada siap2x serbuk nie beli kat hypermarket) so utk nk sapu2x/perap ikan nie terus je perap..senang..takyah nak tumbuk2x...hehe Biarkan 10 minit.
2. Goreng ikan tadi separuh masak. Angkat.
3. Tumiskan hirisan bawang putih, merah, halia dan cili padi potong. 
4 Masukkan serbuk cili. masak hingga agak garing.
5. tuang tomato puri. dan tambahkan air . biarkan masak dalam 3 minit,
6. Masukkan terung dan kiun pati ayam. biarkan seketika
7. Masukkan tomato dan masukkan ikan. kacau perlahan dan masukkan garam dan gula serta daun limau purut. tambahkah air jika perlu..

Siap.. leh laa dihidang..macam deqlis dah ada daun bawang.hias jer sikit ngan daun bawang...
sekian...Resepi Sambal Sardin Ala Sardin Tin dari deqlis...:-)


4 comments:

NM02 said...

ikan sardin rebus cicah budu pun sodap...

eh, selamat berpuasa ye.. mohon maaf kalu ada silap selama kenal di alam maya ini.. ^_^

Syazwan Che Deraman said...

nak tengok gambar!..
uishh..dah lama tak makan.

Chekgu Azrine said...

sedapnya Deqlis...tgk gambar pn dh terliur

tiefazatie said...

best tgk pic nie!