Recent Post

Monday, October 10, 2011

Steve Jobs - Passed Away


sumber : Apple



Full-length portrait of man about fifty wearing jeans and a black turtleneck shirt, standing in front of a dark curtain with a white Apple logo
Steve Jobs at Macworld Conference & Expo in San Francisco, January 11, 2005
BornSteven Paul Jobs
February 24, 1955
San Francisco, California, U.S.
DiedOctober 5, 2011 (aged 56)
Palo Alto, California, U.S.
NationalityAmerican
Alma materReed College (one semester in 1972)
OccupationCo-founder and CEO, Apple Inc.
Years active1974–2011
Net worthincrease$7.0 billion (Sept. 2011)
Board member ofThe Walt Disney Company,Apple, Inc.
ReligionBuddhism
SpouseLaurene Powell Jobs
(1991–2011, his death)
Children3 daughters, 1 son
RelativesMona Simpson (sister)





Salam uools....apa khabar? harap sihat2x ya.... sebenarnya deqlis nak buat entri pasal Steve Job Pass Away nie masa dapat berita tue....tp sebab dek kebizian...tak sempat laa menaip....cuba dok menyembang-nyembang ngan en hb dan kawan2x opis. So hari nie nak citer pulak kat sini....


Steven Paul "Steve" Jobs (24 Februari 1955 – 5 Oktober 2011) ialah seorang usahawan dan pencipta berbangsa Amerika Syarikat. Beliau merupakan pengasas,pengerusi, dan bekas CEO of Apple Inc. Jobs juga pernah menjadi ketua pegawai eksekutif Pixar Animation Studios dan juga menganggotai lembaga pengarah The Walt Disney Company pada tahun 2006, setelah Pixar dibeli oleh Disney. Beliau dihargai sebagai penerbit eksekutif dalam filem Toy Story (1995).


Rasanya satu dunia dah tahu Steve Job nie orgnya genius dan pelopor kepada advance technology...dan apa yg deqlis baca, Steve Job nie lahir sebagai anak luar nikah....al-biasalah org putih kan selalu macam tu (kahwin tak nikah secara sah)....klu ikutkan apa yg deqlis baca, mak ayah kandung Job nie saling cinta mencintai antara satu sama lain tetapi percintaan mereka tak sampai ke gerbang perkahwinan yg sah kerana bapak kepada emak kandung Job nie menghalang perkahwinan mereka. Buat pengetahuan uools, emak kandung Steve Job bernama Joanne Carole Schieble dan merupakan warganegara Amerika Syarikat, dan ayahnya bernama Abdulfattah John Jandali dan merupakan seorang Arab muslim yang berbangsa Syria...agaknya berlainanan bangsa menyebabkan perkahwinan mereka ditentang... 


Dek kerana perkahwinan mak ayah kandung ditentang, akhirnya Job diserahkan kepada Paul dan Clara (née Hagopian) Jobs dari Mountain View, Kaunti Santa Clara, California.Mereka memberinya nama Steven Paul Jobs.


Dan selepas penyerahan Job kepada keluarga angkat, Ibu bapa kandung Job akhirnya berjaya berkahwin secara sah dan hingga Job mendapat seorang adik. Tetapi dikatakan Job tak pernah bertemu dengan adiknya itu .Namun perkahwinan ibubapa kandung job itu tidak kekal lama dan mereka pun bercerai. Job tetap dijaga oleh keluarga angkatnya hingga dia menganggap Paul dan Clara sebagai ibubapa kandungnya dan tidak suka org menggelar Paul dan Clara sebagai ibubapa angkat.


Apa yg deqlis salute di sini, walaupun lahir dalam keadaan family yang berpecah, namun Steve Job dapat mengenepikan soal peribadi dan sangat sukses dalam kariernya...genius dan berinspirasi tinggi...hingga mampu mengubah dunia...dan yg deqlis sangat kagum adalah kerana genius+otak biz yg ada dalam diri beliau... dan jika tak silap deqlis dia antara orang yang ke 108 terkaya di dunia...(opps kalu tersilap fakta jgn mare...ingat2x lupa nie hehe)..

okaylah...jumpa lagi next entri,....citer pasal deqlis menang contest dengan hadiah bernilai RM350....

Thanks sudi baca..


4 comments:

tiefazatie said...

pergh..tang sis menang hadiah rm350 tue yg ifa nak tau tue!best gle!tahniah!

Yumida said...

x pnh guna brand apple...tp epal itu seakan comel..kan..kan..

wah...congrats menang contest..byk tuuuu...share la sket

MataHati @ MH said...

sebaik saja steve jobs passed away, terus hilang minat nak beli iphone.. mengapalah kau pergi terlalu awal... iphone 5 pun belum dilancarkan lagi

zahidahwahid said...

kenapalah saya tak minat sangat dengan benda2 teknologi macam ni..hehehe..*ada kaitan kah??


hot items this coming 15/10..novel awak suka saya tak by melur jelita bakal menemui peminatnya...