Recent Post

Wednesday, February 29, 2012

Cara-Cara Ke Universal Studio Singapore-->Tips daripada Deqlis


Salam uools,

Dah lama rasanya tak posting....huhuukkk asyik busy3x...dan kadang2x terasa nak tutup je blog nie.... dah bersawang sejak balik dari USS tempohari posting asyik tanpa gambo shj....jadi kali nie nak lah bercerita sedikit sebanyak pengalaman ke Universal Studio Singapore....sebab ramai yg interested nak tahu bagaimana nak ke sana dan apa yg best nyer?? macam mana penginapan dan kosnya.... jadi rasa macam banyak jer nak di muatkan dalam satu posting nie kan??? adooii...deqlis yg nak menaip pun tak tau nak mulakan dari mana..haha...so belasah jer laa erk... deqlis mulakan dari cara-cara nak ke sana dulu....dan deqlis guna pakej apa... sebenarnya banyak pakej...terpulanglah kepada citarasa masing-masing serta fullussss nyerr..heheh...:-)

Setelah di tolak, tambah, congak, darab bahagi....heheh...deqlis dan en hb telah sebulat suara memilih Hotel The Zon Regency....hotel nyer dalam Malaysia ya... hotel ini menyediakan pakej ke USS. Harga pakej seperti di bawah:-

RM378 per pax (weekdays) klu weekend uools kena bayo lebey skett..
so berdua ngan en hb total RM756.00
pakej ini termasuk

  • 3 hari 2 malam menginap di The Zon Regency
  • pengangkutan ke imigresen dan dari imigresen ke USS (hari kedua)
  • tiket masuk USS utk 2 orang
  • breakfast di The Zon Regency.
Kenapa The Zon Regency? haa...kenapa ya..? sebab hotel nie berdekatan sangat dengan Singapore...ianya terletak di Stulang Laut...klu memalam boleh laa JJCM di Stulang Laut...mmg dekat ..jln kaki pun boleh...dan macam2x ada....:-) dan deqlis pilih Hotel Malaysia berbanding di Singapore  kerana memikirkan status halal makanannya terutamanya utk makan breakfast ya!... al-maklumlah dulu deqlis pernah bermalam  hotel di Singapore...pagi2x breakfast tu deqlis tak sentuh langsung menu2x basah sebab menu tidak halal diletakkan bersebelahan shj dengan yg halal...klu tertumpahlah..sure termasuk laa sekali dalam ayam atau menu2x lain... masa tu takde pilihan lain, deqlis makan roti shj dengan jem.... bila sarapan di Malaysia nie sudah tentunya tibai laa makan segala mende dengan penuh selera..haha..:-) sempatlaa testing segala menu yg ada..haha...dankesimpulannya, semua menu dekat The Zon Regency nie best2x...kecuali laa nasi lemaknya..nasi ok..tp sambalnyer yg tak sedapp... siyess mmg kurenggg... ntah rasa macam ada perah lemon pulak dalam sambal tue...rasa tak kena di tekak deqlis dan en hubby...



untuk hari pertama di The Zon Regency....deqlis hanya jenjalan  di sekitar The Zon Regency (ada shopping mall) .. hmm..tapi mmg tak larat jalan sebab keletihan perjalanan..(hahah macam drive keta!!) ahakzz...sebenarnya jadi co pilot lagi letih wooo..!! .. dan nak simpan tenaga utk USS esok..!! heheh..

keesokannya, pagi2x lagi lepas Subuh jer dah turun breakfast.... lepas breakfast deqlis ngan en hb bersiap2x utk ke USS...cehhh!! masa nie tak sabo2x rasa nak masuk Singapore...macam jauh laa sangat...sebenornyerr seberang laut jer...heheh...dari bilik hotel mmg boleh nampak Singapore ya..:-)

 en hubby yg sedang berposing di area hadapan pintu lobby The Zon Regency .. masa nie weools menunggu transportation... "eh mana laa transport nie..jgn tak datang sudahh" hahaha...
bila van yg menjemput weools datang weools pun naik laa van tue...
antara driver ngan weools mmg saling TAK kenai okey...so klu uools dah amik pakej tue sila lah tunggu awal2x depan lobby dan jika sampai van atau bas ke rajin2x laa bertanya..."ini ke transport pakej ke USS ?" 
jika jawabnya "ya" so naiklaa ...apa lagi...mau kena tinggal??? ohh tidakkk!!!
isilah nama kita dalam form yg disediakan dan satu lagi form utk di bawa semasa di imigresen Singapore nanti... form tue uools kena letak laa no kenderaan yg membawa kita ke Singapore dan no. kenderaan yg bakal mengambil kita di Singapore nanti...dan butir2an lain.... jangan lupa bawak pen..:-) sib baik laa beg deqlis beg doreamon...miahahaha..:-)

nak lepas imigresen Malaysia mudah jer...letak jer passport dalam mesin yg disediakan....scan ibu jari....keluar maklumat kita ....dah boleh jalan...hehe... tp nak lepas imigresen Singapore agak lama laa...nak beratur panjang macam kat bawah nie....oppss... gambo nie klu phk imigresen nampak sah deqlis kena saman... klu ikutkan memang tak boleh tangkap gambo di area imgresen yer uools...!!...tp uools tahu jerlaa deqlisssssssss..pantang pegang kamera nak snap jer...lepas snap baru perasan takleh amik gambo..nasib baik laa tak guna flash semasa snap pic di bawah nie...klu tak.....tak pasai2x kena tahan...huhu..

delete...


utk display kejap jer..pas nie kena delete...(mana tau ada blogger keje imigresen..hahaha..tak pasai2x sampai surat saman..ngeh ngeh ngehhh..) haa jgn laa report2x lak..(eksen laak hehe)

settle saman..oppss...settle hal2x di imigresen... naik laa van semula.... van nie akan tunggu di hadapan ya... bukan kat tempat drop kita tadi... so bila semua penumpang dah cukup...van pun bergeraklah membawa ke USS... syok bila masuk Singapore nie...sebab apa syok? itu kena cerita kat entry lain..klu cerita kat sini mmg tak habis laa part nak ke USS kan?? sabo2x..mmg byk nk cerita..tp tak menang tangan laa dibuatnyerr...haha..

bila dah sampai..... bawa booking letter ke booth (booth nie satu level dengan jalan bas)...bukan tebus tiket di sebelah pintu masuk USS ya...yg di situ utk beli tiket sendiri tanpa pakej... deqlis tgk ramai jugak tersilap..sib baik en hb deqlis cekap + meliar matanya pandang booth di bawah sebelum naik ke atas...:-) 



taraa,,!! inilah pass utk masuk USS nie...

seriang kanak2x rebena.... haha...mmg suka hati bangatttt bila dah sampai depan nie...inilah tempat wajib utk posing jika sampai di USS nie....perrrghh...semangat nak jenjalan ke seluruh pelusuk USS nie... tgk pemandangan indah, tgk gelagat orang, tgk pelbagai bangsa ..hmmm...sampai tak kenai mana satu Malaysian mana satu Philiphine, mana satu Myanmar...dll...haha..


okay bersambung nanti ya...! cerita di dalam USS..apa yg best....games mana boleh skip jika uools terpaksa memilih tempat mana yg nak pergi dulu....apakah tips2x sebelum ke USS, tips2x bila berada di USS, tips cara nak ke Singapore pada hari ketiga (tanpa pengankutan van seperti deqlis cerita di atas) dll... nanti deqlis sambung ya... dah malam nie dekat pukul 1 pagi tau..nak Zzzzzzz esok kerja..

so entry nie deqlis autopublish esok tghari ya..:-)

jumpa lagi..

9 comments:

.: iEyLa :. said...

oooo..g USS ke??
xthu pon..hikhik..

MRS. K said...

lagi.... i nak pegi uss on april.. tapi naik flight terus masuk singapore.. huhuh

Lizzie Yasmin said...

Murah jugak ek? Boleh lar pecah kan tabung ayam nnti nak pi sana. :D

Mama Zharfan said...

tq for this entry :) ok gak harga pakej yg deqlis amik ni :)

Syuhada said...

wah...da lama teringin nk g citu...

kakyon said...

cuti sekolah ni plan nak pergi..

ainie syeema said...

salam kak, boleh bagi details tak tentang package yg akak amik ni? under mr Albert Chia ker? nnti email kat sini yer avnie_skate@yahoo.com
Thanks! tgh eksaited cari info pasal uss nie :)

❤✿nOrhidayah myusni✿❤ said...

salam, dear nak tanya
pakej nie u amik dengan hotel 2 kan?
3hr 2mlm, bermakna 1 hari full kiter di singapore ke macam mana??
boleh x u story sikit pasal pakej yang u amik nie kat i??
email i
kronic_gurlz85@yahoo.com
tQ sesangat klu u sudi share... ^^,

meeroll said...

http://amazinguss.weebly.com/