Recent Post

Monday, October 4, 2010

Gyoza

Gyoza: photo sumber Shiro 82 wmc

Tetiba jer rasa nk makan Gyoza nie... dah ler deqlis posa hari ni... huk huk huk.... selalu deqlis teringin nk makan, deqlis ajak hb p Iciban Ramen kat Jusco Balakong (Jusco Cheras Selatan).. tetapi bila dah dapat resepi dari Azu 75 hari ni, teringin pula deqlis nk cuba resepi... hmm kena beli bahan2nya dulu nie..nnti deqlis dh cuba deqlis kasi review ya...

Resepi drpd Azu 75..
deqlis tepek sini supaya tak hilang resepinya nanti bila nak buat..

Kata Azu 75,
buat dia guna kulit wantan tu. isi dia biasa Azu 75 letak minced chicken, kobis, daun bawang, bwg putih&halia cincang. Nak pedas, letak cili cincang. bungkuskan dlm kulit wantan tu, pastu goreng (letak myk sket jer) smpi bawah nampak brown..pastu masukkan air sket. biarkan smpi air kering. pastu blh mkn cecah sos. kena guna kuali non-stick. mula2 buat mmg mcm melekat2 gak sbb ikut resepi kena letak air smpi paras2 gyoza tu (nak make sure daging dlm masak). tp sy adjust goreng dua2 belah smpi brown & pastu baru masukkan air agak2 suku jer & balik2kan...ok dah. So, terpulang la camner uols nak adjust.

utk sosnya, Azu 75 beritahu deqlis, dia buat selalu campurkan kicap jepun & rice wine vinegar ratio 2:1 pastu letak gula sket. 

InsyaAllah deqlis klu ke hypermarket nanti leh laa cari bahan2 nak try resepi nie.. memang sedap... harap2 nanti buat menjadik...

anyway thanks to Azu 75 sebab sudi share resepi Gyoza dari Korea nie...

Photobucket

1 comment:

deqlis said...

Siapa ada resepi2 lain.. atau ada tips tentang resepi ni jom lah share yer... yg pernah buat jom laa kongsi resepi...tq3x..